Gyenes Zsuzsa

A reneszánsz úszó família

Gyenes Zsuzsa azt állítja, ő ének-, aztán némettanár akart lenni, de az anyukája korán meglátta benne a helység kovászát, mert a családban is szervező volt, meg úttörővezető meg kórustag – mondta a lányának, hogy szerintem te tanulj művelődésszervezést is, az pont neked találták ki.

Lett is, tanár is, és művelődésszervező és kórustag és előadóművész és meseíró és zenész és közösségfejlesztő – és mindenek felett két fiú és egy lány, Andris, Misu és Kata anyukája. Kata színészkedik, sőt egyenesen közösségi színházat szeretne létrehozni: jelenleg a hajléktalanság feldolgozásának lehetősége foglalkoztatja – alig 15 évesen. Misu zenél, bűvészkedik és szenvedéllyel süt-főz, sajttortája már most legendás, és még csak 13. A legkisebb, a Swimathonra már 10 éves Andris a dobolásban találja meg a szabadságot, kártyatrükköket mutat be, és elszánt legó-építő.

A társ ebben a bátran reneszánsznak nevezhető létben Nándor, a drámatanár férj. Zsuzsa azt találta ki az idei Swimathonra – melyen régi barátja és kollégája, Kovács Edit inspirálására vesz részt – hogy vízbe ugrasztja a gyerekeit is a közösségi alapítványért: mert kell egy családi csapat is! Zsuzsa még az édesapját, Gyenes Gábort is bevonta az úszócsalád-projektbe, akitől a gyerekei tanultak úszni, őt magát pedig úszó nagypapája oktatta a mozdulatokra. Nem csupán értünk, hanem magukért is úsznak: a jelszó és a cél felvállalni önmagunkat, a lehető legtöbb szinten – kamaszként ez talán a legnagyobb kihívás. Fürdőruciban kiállni a világ elé és adományokat gyűjteni, kampányolni embert próbáló feladat. Mindenki szívdobogva rakja ki az első posztot a facebookra, küldi el az első adománykérő levelet: vajon milyen lesz a fogadtatás?

Zsuzsának nagy a támogató hálója, mert lételeme a közösség. Hivatása hivatalosan is közösségfejlesztő, amely önmagában is rendkívül összetett készségeket követel, most például a Gönci járás kistelepüléseinek szociális és más szakemberei között építenek kapcsolatokat és gondolkodnak, kutatnak együtt, hogy a közösségi erőforrások e hátrányos helyzetű térségben is hasznosulhassanak. A program szakmai vezetőjeként Zsuzsa teljes embert követelő hivatása mellett sem adta fel egy pillanatra sem gyerekkortól éltető közösségét, a kórust. Rendszeresen fellép, imádja – kicsi kora óta énekel, a suli kórusától kezdve az Operaház gyerekkórusán át a legendás Csíkszerda kórusig mindenhol hallatta hangját. Mindemellett saját maga által álmodott meséivel is szórakoztat kicsit- nagyot, Mesezengő néven mesés hétvégéket tartanak, a picik mesét hallgatnak, énekelnek a szüleikkel együtt és még kézműveskednek is. Ha mindez nem lenne elég, Zsuzsa saját bevallása szerint még grafomán is, az írás (is) lételeme, most épp történetei nyilvánossá tételén gondolkodik – reméljük, hamarosan a blogját is olvashatjuk. Minden faggatózás dacára sem sikerült belőle kiszedni azt, hogy minderre hogyan elég neki napi 24 óra. Gyenes Zsuzsa és családja – a reneszánsz úszó família – a közösségi alapítványokért és azért kampányol, hogy a szuperhősök fel tudják vállalni magukat – beleértve önmagukat is.

Zsuzsát és családját itt támogathatod.

Vélemény, hozzászólás?