Laura Dittel

Csúcsvezető a kerekerdőből

Laura Dittel, a Kárpátok Alapítvány vezetője egy csudaszép szlovák völgy, Cierna Moldava melletti erdő kellős közepére született és első öt évében több mókust és őzikét látott, mint embert. Olyannyira, hogy mikor kétéves kora körül édesapja bevitte kötelező oltásra a városi orvosi rendelőbe és a kis Laura meglátta a rengeteg ordító gyereket, úgy megrémült, hogy egy éven át dadogott.

Laura édesapja erdész, a mesebeli kerekerdei gyerekkor ennek köszönhető, de Laura nem visszahúzódó édesapjára, hanem inkább édesanyjára ütött, aki mindig, mindenkivel szót értett, szereti a nyüzsgést, társaságot. Ő javasolta Laurának, hogy ne biológus legyen, mert úgy érzi, emberekkel dolgozni több örömet ad majd számára. Laura első helyen említi most is, hogy imád a civil közegben dolgozni, mert számos kreatív, csupa szív ember veszi körül, akikkel öröm a munka.

Laura mindig is a tettek embere volt: a szlovák rendszerváltás idején épp főiskolás volt Besztercebányán, de mikor 1989-ben kitört a forradalom, elsőként csatlakozott a változást követelőkhöz, és állt a barikádok élére – azt mondja, bár 19 évesen a forradalmársághoz igen, a politikához nem volt mersze, így egy helyi környezetvédő szervezetnél kezdett dolgozni tanulmányai mellett. Végül édesanyja tanácsát megfogadva a Hotel Akadémián tanult, ami a magyar külkereskedelmi- és vendéglátóipari főiskola középiskolai megfelelője Szlovákiában, ahol nagyon hasznos dolgokat tanult, a nyelveken kívül könyvelést, gépírást, pénzügyi ismereteket – az összes volt osztálytársa sikeres vállalkozó, szállodaigazgató ma is. Laura a közgazdasági főiskolát nem fejezte be, hiszen közbejött a forradalmárság, később azonban public policy-t tanult. 1995-ben kezdett el dolgozni a Kárpátok alapítványnál, több területen is szerzett tapasztalatot, 2005-től az alapítvány igazgatója.

2014-15-ben, amikor 20 mozgalmas év után égető szüksége volt a feltöltődésre, egy Fullbright ösztöndíj segített neki, hogy meg tudja újítani erőforrásait. Most büszkén meséli, hogy az Ecopolis és az Open Society alapítvánnyal karöltve elnyerték a Norvég civil Alap 9 millió eurós támogatását, amely hatalmas invesztíció a civil szférába.- „Szintet léptünk!”- mondja büszkén erre Laura. Több területen is jelentős fejlesztésbe kezdhetnek, például az észak- kelet magyarországi helyzethez hasonlóan nehéz körülmények között élő kelet- szlovákiai roma közösségeknek nyújthatnak hatékony támogatást.

Bár szakterülete az adományozás, az idei Swimathon – melyre Scsaurszki Tamás kollégánk kérte fel – az első személyes forrásgyűjtő kampánya, melyben az első beérkező adomány húsz forint volt: egy kedves barátja bár euróban akart utalni, végül forintban sikerült neki; ezen jót derültek együtt.

Laurát itt támogathatod.

Vélemény, hozzászólás?