Mizsur András

Az úszó politikusz

Mizsur András, az Abcúg újságírója, aki ismeri és fontosnak tartja a közösségi alapítványok tevékenységét, mert írt már rólunk- megtiszteltetésnek tartja a felkérést a Swimathon kampányra.

Remek lehetőségnek érezte a komfortzónából való kilépésre, amely neki kényelmes lépés, ismerős elhatározás. Még nem gyűjtött ilyen módon adományt, de tudja, hogy a siker záloga a kampányoló hitelességén múlik elsősorban. András sokat tett már ezért a hitelességért az Abcúg, előtte pedig a hvg.hu munkatársaként. Pedig eredetileg nem készült újságírónak, esztétika szakot végzett, és Petri György politikai lírájában mélyedt el, abból is írta szakdolgozatát. Első generációs értelmiségi- jelöltként kissé elveszettnek érezte magát a Pázmány majd az ELTE esztétika szakán, de már egyetem alatt elkezdett dolgozni, előbb árufeltöltőként, majd a budapesti legendás Művész Moziban pénztárosként, majd fokozatosan beletanult a rendszer működtetésébe: rá bízták előbb a pénzügyes, majd hr-es, pr-os feladatokat, és végül a teljes moziüzem- vezetését. Máig nagyon büszke rá, hogy sikerrel kivitelezte a komplex küldetést és megállapította, hogy főnöknek lenni kemény feladat, számára nem is feltétlen testre szabott.

Már kereste a továbblépést, amikor 2014 őszén a hvg.hu gyakornoki állást hirdetett, azonnal ugrott a mélynek érzett vízbe – mert érdekelte a közélet, a politika. Három évet töltött ott, a váltás kiváló döntésnek bizonyult. Időközben érdeklődése egyre inkább a szociális témák felé terelte. így került a hvg.hu után az Abcúghoz, ahol azóta is dolgozik.

Az újpalotai lakótelepen töltött gyerekkora empátiával, szociális érzékenységgel is felvértezte, felnőttként fedezte fel, hogy egy nagy lakótelep világa micsoda olvasztótégely. Az Abcúgnál aztán megízlelte a riportkészítés élményét, azt, hogy lehet járni az országot és élesben látni, mi történik – milyen társadalmi folyamatok zajlanak, melyek nem látszanak a fővárosból. Így jutott el Gyöngyöspatára, Tiszabőre és több felkavaró helyszínre. Az utak megkedveltették vele az újságírásnak ezt a különleges területét – máig húsz olyan „roadmovie”–t írt meg, amire büszke újságíróként. A munkája egyben a hobbija is, lehetetlen vállalás, hogy ne kapcsolja ki a gépét/telefonját. De sok időt tölt a testvérével, akinek van egy hatéves nevelt fia – saját bevallása szerint általa edz a szülőségre.

Ugyanakkor ha kedve/ideje úgy hozza, szívesen vág neki akár magában is túrázni: az újságírás, a szerkesztőség nyüzsgése után szeret a természetben töltődni. Akárcsak több kampányolónknak, neki is szilárd elhatározása, hogy a Swimathon segítségével újra meghonosítja életében a rendszeres mozgást.

Andrást itt támogathatod.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?