KisVÁROS: változtassunk együtt, helyben!

Az elmúlt években a kisvárosok lélekszáma átlagosan harmadával csökkent. Nem kell nagyon ragozni, mit jelent ez: a tehetősebb, képzettebb és kötetlenebb réteg távozott. Mi a maradókat szeretnénk megerősíteni, és megmutatni: a polgári, civil magatartásformákért, a demokratikus értékekért érdemes cselekedni így is, sőt így érdemes igazán.

Miért kisvárosok?

Lokalitásban gondolkodunk, mert ez a társadalmi cselekvő részvétel elsődleges és bizonyosságot adó terepe. Ezen a szinten megélhető a valahova tartozás, a cselekvőképesség, a változtatás és az egymáshoz kapcsolódás lehetősége. Hagyományosan a kisvárosok jobban ki vannak téve a negatív társadalmi tendenciák lecsapódásának, mint a nagyok, de tagoltabb kapcsolatrendszerük és több alternatívájuk van a helyi válaszokhoz, mint a falvaknak.

Nemcsak a méret alapján karakterizáljuk ezt a településtípust. Fontos a lokalitás jelentősége, erős gyökerek és arculat, hagyományok. Szempont az alkotó energiák megléte, a sokszínűség, és hosszú távon a csapat bővülési esélye.

Programunkkal a maradókat szeretnénk megerősíteni cselekvő részvételük jelentőségében azon a települési szinten, ahol még esély kínálkozik a demokratikus értékek és a polgári civil magatartás intézményeinek építésére.

További részletek és jelentkezés itt.

Hasonló bejegyzések