Kulturális ajánló Húsvétra – hazalátogatóknak és távollevőknek

Ezt a rovatot kísérleti jelleggel mutatjuk be nektek – a jelenleg ajánlott programok elsősorban és kétségkívül a saját érdeklődésünket tükrözik, de ha tetszik nektek, várjuk a visszajelzéseiteket azzal kapcsolatban, milyen jellegű (streamelhető vagy online megtekinthető) programokat néznétek szívesen: ezek lehetnek zenei, kulturális vagy tudományos előadások, események. Nem tudunk ígéretet tenni arra, hogy minden kérést teljesíteni tudunk, de egészen biztosan megpróbáljuk.

Mivel sokan hazalátogatnak húsvétra, ebben az ajánlóban szerepelnek aktuális, fizikailag látogatható kiállítások, de mindegyik mellé kerestünk egy online is élvezhető programot. Jó szórakozást kívánunk!

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Menny és pokol között – Hyeronimus Bosch rejtélyes világa

Az európai festészet egyik legnagyobb hatású és legemblematikusabb életművét megalkotó németalföldi mester, Hieronymus Bosch (1450 körül – 1516) művészetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum április 9-én nyíló kiállítása. A budapesti tárlaton, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása lesz Bosch műveiből és művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának ígérkezik, közel kilencven műalkotással találkozhat a nagyközönség. Bosch különleges világát megelevenítő, a késő középkor szellemi és vizuális kultúráját megidéző tárlaton a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét, tíz saját kezű festményt – köztük a bruggei Utolsó ítélet-triptichont, A bolondok hajóját (Párizs, Musée du Louvre), a Királyok imádását (New York, Metropolitan Museum of Art), a Szent János Patmosz szigetént (Berlin, Gemäldegalerie) vagy az Ecce Homót (Frankfurt, Städel Museum) – állít ki a múzeum.

A nagyszabású kiállításra mintegy félszáz köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek, többek között a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, a The Morgan Library & Museum, New York, vagy a madridi Museo Nacional del Prado kölcsönzött alkotásokat a budapesti bemutatóra.

2022. április 9 és július 17 között megtekinthető

Részletek: Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa – Szépművészeti Múzeum (szepmuveszeti.hu)

DÜRER fehéren-feketén – online kiállítás

Az Európában a 14. század végén, a papír nagy mennyiségű és olcsó előállításának kezdetén megjelent fametszés és a következő század közepétől elterjedt rézmetszés művészetét Albrecht Dürer emelte a festészet és a szobrászat rangjára. Szemben a rézmetsző elődökkel Dürer mind a fametszés, mind a rézmetszés területén újat alkotott, és hidegtűvel, valamint vasmaratással is kísérletezett. Termékeny munkássága eredményeképpen jelentős festmény-oeuvre-t, 970 rajzot, 105 mélynyomású grafikát (rézmetszet, vasmaratás, hidegtű) és 346 fametszet-kompozíciót hagyott az utókorra. 

A Szépművészeti Múzeum gazdag gyűjteményében a művésznek közel 250 metszete található, amelyeknek legszebbjei láthatóak ezen a honlapon.

Megtekinthető: Dürer feketén-fehéren (szepmuveszeti.hu)

KISCELLI MÚZEUM

Gerhes Gábor: ATLAS

Mit kezdjünk a tudományos megismerés klasszikus eszközeivel egy olyan korszakban, amikor a tények egyre kevésbé hatnak a közgondolkodásra, miközben az érzelmeket megmozgató, személyes hitre épülő érvek egyre inkább teret nyernek? A választ keresve valószínűleg nem az lesz az első dolgunk, hogy a legközelebbi könyvtárba sietünk. Inkább a számítógépünkhöz vagy a telefonunkhoz nyúlunk, és egy-két ugrást követően már a bárki által szerkeszthető Wikipédiát böngésszük:

A térképeket tömörítő atlaszok, a hozzájuk műfajilag közel álló enciklopédiák és lexikonok az emberi tudás írásos, illetve képes gyűjteményeit tartalmazó tárgyak. A felvilágosodás óta mindhárom kiadványtípus szerzői a világ jelenségeinek felmérésére, rendszerezésére törekedtek, és a teljesség igényével készítették munkáikat. Ezeket a köteteket az univerzummal kapcsolatos átfogó tudásanyag tárolásának kitüntetett, egyezményes helyeiként ismertük…

… egészen az internet megjelenéséig. Az ATLAS című kiállítás kiindulópontja ez a közös ismeret. Központi eleme Gerhes Gábor azonos című, háromszázhatvannyolc oldalas, képes atlasza, amely a műfajára jellemző méretekkel, arányokkal és felépítéssel rendelkezik, ha belelapozunk azonban, egy olyan világ képzete sejlik fel előttünk, amely kísértetiesen ismerős, mégsem teljesen a sajátunk. Az ATLAS ugyanis univerzális megállapítások és lezárt magyarázatok helyett szerzője személyes világképét és az ahhoz kapcsolódó kérdéseit közvetíti. A kiadvány Gerhes gyerekkora óta gyarapodó megfigyeléseiből, valamint különleges tárgygyűjteményéből kiinduló munkáit rendszerezi és mutatja be – eddigi életműve és egyszersmind élettapasztalatai sajátos leltáraként.

2022. JANUÁR 21 – ÁPRILIS 17. (április 24-ig meghosszabbítva)

Részletek: Gerhes Gábor: ATLAS | Kiscelli Múzeum (kiscellimuzeum.hu)

Programok a kiállításban: Mi zajlik épp? | Kiscelli Múzeum (kiscellimuzeum.hu)

Test az utazókosárban – Mágnás Elza meggyilkolásának története – online nézhető

A múzeum honlapján három online kiállítás érhető el – a múzeum kurátorai olyan online kiállításokat rendeztek belőlük, amelyeken régi fotográfiák, korabeli használati tárgyak, festmények és szobrok segítenek hozzá Budapest 19-20. századi történetének megismeréséhez. Az egyik egy 1914-ben elkövetett, a múzeum épületéhez is kapcsolódó bűntényt — a kor híres kurtizánjának, Mágnás Elzának meggyilkolását – mutatja be egykorú fotók, dokumentumok alapján. (A múzeumnak otthont adó kastélyt Mágnás Elza pártfogója, a bútorgyáros Schmidt Miksa építtette).

A kiállítás linkje: Corpse in a Basket-Trunk — Google Arts & Culture

Háttérinformációk a korabeli gyilkosságról: Mágnás Elza – Wikipédia (wikipedia.org)