Nyári tábor? Milyen nyári tábor?

Olyan tábort szeretnénk, amely bepillantást enged a magyar valóságba, a magyar kamaszok és a magyarországi mindennapok világába. Azt is szeretnénk, ha a tábor új kapcsolatokat adna Magyarországgal.

Biztosan sokan fel tudjuk idézni Tutajos és Bütyök nyári kalandjait: a nádas világának felfedezését szandálban (majd gumicsizmában 🙂 és csónakkal, a sok horgászást, a nyári vihar elől menekülést a Kis-Balatonon. Ahogy telnek-múlnak a napok, a fiúk – saját tapasztalataik alapján – megtanulnak tájékozódni a természetben, Matula segítségével megismerik a berek addig számukra ismeretlen világát. Meglátják szépségét, veszélyeit, összefüggéseit. S amikor eljön a szeptemberi iskolakezdés, akkor mintha csak egy nyári kaland lett volna, pedig annál sokkal több volt: egy életre szóló élmény.  (Ha van, aki nem ismeri a történetet, annak ajánljuk Fekete István könyvét és a ma már abszolút slow-movie-nak számító fekete-fehér filmfeldolgozást.)

Hasonló élményt nyújtó nyári táboron gondolkodunk Budapesten. Amely bepillantást enged a magyar valóságba, a magyar kamaszok és a magyarországi mindennapok világába. Mi érdekli a tizenéveseket, hova járnak, mit látnak a magyar valóságból, mit olvasnak/néznek, amikor nem a telefonjukat nyomogatják? Mire büszkék, mik a vágyaik, mit nem szeretnek az országukban? Hol és hogyan barátkoznak, mik a menő zenekarok és sorolhatnánk a kérdéseket! (Bevalljuk, mi sem tudjuk mindig, pontosan.)

Persze azt is írhatjuk, és ez is igaz, hogy a szülőknek is szeretnénk egy hét pihenőt adni. Ők is megérdemelnek a régi barátokkal egy gyerekmentes estét, egy tárlat vagy egy mozifilm nyugodt megtekintését. Majd a tábor végén azzal való szembesülés, hogy új témákról beszélgethetnek gyermekükkel.

Végül, s lehet, hogy ez a legfontosabb, szeretnénk, ha a tábor új kapcsolatokat adna Magyarországgal; olyanokat, amelyeket azután – kihasználva a virtuális világ lehetőségeit – bárhol folytathat. 

Akinek van ötlete ehhez a témához vagy szívesen dolgozna velünk a tábor megvalósításán, kérjük január 31-ig jelezze Scsaurszki Tamásnak a scsaurszki.tamas@gy-sz.hu email címen, mert februárban indul a munka.