Kékfrankos hangjai, Sopron

Sopron borai és gasztronómiája is megértek arra, hogy bemutatásra kerüljenek a nagyvilág borszakértői számára. Erre adott alkalmat a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban megrendezett Kékfrankos Hangjai elnevezésű kétnapos esemény, melyen én is részt vettem.

Nem sok pozitív hozadéka van a globális felmelegedésnek, de ennek következtében a leghőigényesebb fajták is beérnek minden évben ezen a borvidéken is. Ugyanakkor borászati oldalról is ugrásszerű a fejlődés Sopronban. A város korábban arról volt híres, hogy a fogorvosok mellett borászból is itt él a legtöbb, csak amíg a fogorvosok itt is dolgoznak, addig a borászok kijárnak a határ túloldalára. Ezen a téren is változott a helyzet. Azok közül, akik osztrák borászatokban dolgoztak évekig, akár évtizedekig, sokan hazajöttek, és a kint keresett pénzből itthon alapítottak borászatot. És – ami a legfontosabb – a fejükben magukkal hozták a tudást, gyakorlatot, amit kint szereztek, vagyis az osztrák „know-how”-t is.

Nem szégyen a szomszédoktól tanulni, és ez napjainkra már szerencsére meg is jelenik a soproni borok színvonalában.  Vagyis a három fő összetevő, ami elsősorban a vörösborok minőségében bekövetkezett robbanásszerű fejlődést eredményezte: a kékszőlők teljes éréséhez szükséges hőmennyiség, a tökéletesen képzett, és megfelelő – elsősorban külföldön szerzett – tapasztalattal rendelkező borász társadalom kialakulása, valamint az igényes fizetőképes turizmus jelenléte.

A megjelent borászatok mindannyian megérdemlik, hogy megemlítsük őket:  Bónis-Reitter Borászat, Bruckner Borászat, Etyeki Kúria soproni termőtájával, Fényes Pince, Gangl Borászat, Hermann Pince, Horváth Bor, Iváncsics Pince, Jandl Pince, Lővér Pince, Luka Pincészet, Pfneiszl Birtok, Steigler Pince, Stubenvoll Pince, Taschner Bor- és Pezsgőház, Töltl Pincészet, Vincellér Borbirtok, Winelife Borászat, Zachar Bor.

Gasztronómiai oldalról az apró csodákat a borokhoz a Bojtorina Étterem, Deák Étterem, Erhardt Étterem, Erhardt Pékség, Jégverem Étterem, Tornácos Étterem, ZAKAnT Étterem, NP Harrer és a Chicotrade biztosította. A KROIS BREWERY bemutatta, hogy a craft-sörök kihívására is megtalálta Sopron a megfelelő megoldást. 

Aki erre jár, valódi, színvonalas bor és gasztro-túrát állíthat össze magának a borvidéken.

Képek és további információ: Sopron: Csúcstámadás! – Bor és Piac (borespiac.hu)