Magyar Givenchy

Május 14-én vasárnap kora délután közel 100 berlini magyar és szimpatizánsaik fejezték ki tiltakozásukat az Orbán-kormány státusztörvényként elhíresült oktatási reformja ellen. A berlini magánszemélyek és a Freie Ungarische Botschaft nevű berlini magyarok által alapított egyesület eseményén több helyben élő tanár és a szervezet képviselője is kritizálta a törvénytervezetet. Együttes erővel követelték a tervezet azonnali visszavonását, oktatásügyi minisztérium létrehozását, szakmai alapokon történő egyeztetést, gyülekezési – és szólásszabadságot, valamint a sztrájkjog visszaállítását.

A napokban nemzetközi felháborodás övezte az eseménysorozatot, amelyen a magyar rendőrség könnygázt vetett be a Orbán Viktor oktatási reformjai ellen tiltakozó tizenévesekre, és több embert őrizetbe vett. A Budai Várban történt oszlatásra utalva a felszólaló Molnár Vera és Édler Eszter Hobo egyik dala után csak Magyar Givenchy-ként emlegetett könnygáz használatát értékelték karhatalmi túlkapásként és azt éles szavakkal ítélték el. A Karmelitánál történt események független kivizsgálására szólították fel a kormányt.

A könnygáz bevetése kapcsán beszédében Ongjerth Hanna, berlini középiskolai tanár és anya a magyar és német közoktatás különbségére hívta fel a figyelmet. Tapasztalata szerint Berlinben óvodáskortól arra nevelik a gyerekeket, hogy merjék megélni a dühüket, fejezzék ki és tanulják meg feldolgozni azt. Az oktatási program szerint így lehet felismerni a saját szükségleteinket és fellépni önmagunk és mások érdekében. Addig pedig Magyarországon  aki hangosan dühöng, büntetést kap: “A státusztörvény ősi nevelési mintáinkat koronázza meg: a tehetetlen gyerek szerepébe nyomja a tanárokat, pont oda, ahonnan már legfőbb ideje lenne kiszabadulniuk.“ Merjünk együtt dühösek lenni! – fejezte be beszédét.

A Freie Ungarische Botschaft képviseletében felszólaló Vojtonovszki Bálint kiemelte, hogy nem lehetséges szolidáris társadalom jó minőségű oktatási rendszer nélkül. Egy ilyen rendszerben jól képzett, megbecsült és önálló döntéshozatalra képes és feljogosított Kontakt:szakemberek dolgoznak azért, hogy az iskolarendszer társadalmi egyenlősítő feladatainak eleget tehessen. Véleménye szerint az Orbán-kormány oktatási kormányzata e két cél ellenében dolgozik. Kedvenc tanárára és pályaelhagyáson gondolkodó iskolai pszichológus barátjára gondolva jelentette ki: “Különleges felelősség terheli emiatt az utóbbi 13 év oktatási kormányzatát – az elmúlt több mint három évtizedben senkinek nem lett volna ennél jobb lehetősége rendbe tenni az oktatási szférát.”

A rendezvényen a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola kiáltványa, valamint Szilágyi Domokos és Francois Villon versei is elhangzottak.

Üdvözlettel:

A szervezők nevében – a Freie Ungarische Botschaft csapata

—-

A Freie Ungarische Botschaft szervezeti missziója a demokratikus jogállam helyreállítása és a szolidáris társadalom megteremtése Magyarországon, külföldről. A szervezet saját működésében a sokszínűséget értékként kezeli, a felelősségvállalást, a kritikus gondolkodást, a demokráciát és a szolidaritást képviseli.