Nádas 80

Nádas Péter tavaly október 14-én töltötte be 80. életévét, akkor fotóiból nyílt kiállítás – ezzel egy éven át tartó programsorozat vette kezdetét, mely nemcsak az író munkásságát, hanem különleges, érzékeny személyiségét és a művészethez való viszonyát hivatott bemutatni.

Koncert

NÉZD MEG ONLINE Nádas Péter és a Budapest Sound Collective zenekar különleges hangulatú, az író 80. születésnapja alkalmából rendezett koncertjét március 17-21-ig az eSzínházban!

„Az az igazság, hogy ifjú emberként Haydn mesterhez jártam kontrapunktra” – írja Haydn a panelban című esszéjében Nádas, amellyel barátjától, Esterházy Pétertől búcsúzik. A szöveget ezen az estén maga az író olvassa fel két zenemű között.

Nádas Péter, a magyar és kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározób egyénisége idén októberben lett 80 éves. Ez alkalomból a szerző élete inspirálta Nádas Péter Budapestje eseménysorozat részeként valósult meg a Budapest Sound Collective koncertje, Nádas Péter közreműködésével „Hiány két hang között – Haydn, Nádas és az Esterházyak“címmel, amely november 17-20 között visszanézhető felvételről, online!

Fotó: Máté Péter, Magócsi Ildikó

Portréfilm

A Saját erdő rendhagyó portré Nádas Péter íróról. A filmben egy fegyelmezett, reflektív ember beszél az élet néhány, mindannyiunk számára fontos jelenségéről, mint az ökológiai katasztrófa, az öngyilkosság, a szerelem és a kultúra. Monológját a gombosszegi táj asszociatív képei kísérik, otthonáról, kertjéről, a közeli erdőről és az élővilágról – Laurie Anderson New York-i avantgárd művész ihletett zenéjével. Egyszerre természetfilm és irodalmi portré, amely egy különösen bizonytalan időszakban tárja elénk egy elmélyült gondolkodó kétségbeeséstől és agressziótól mentes, határozott üzenetét.

A film alapját egy többnapos beszélgetés képezi, amit Simonyi Balázs filmkészítő-ultramaratonfutó és Kalmár Melinda történész készített.

Előzetes: Saját erdő előzetes (16) – YouTube

Rendező: Kárpáti György Mór

Operatőr: Pálos Gergely

Vágó: Vághy Anna

Zene: Laurie Anderson

Hang: Zányi Tamás

Eredeti koncepció és koproducer: Orsós László Jakab

Producer: Stalter Judit, Sipos Gábor, Rajna Gábor

Gyártó: Laokoon Filmgroup

Bemutató: 2023. március 30.

16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Forgalmazza a Cirko Film.

Interjú

„Korlátok között a mélységbe” – Nádas Péter 80

Nádast olvasni jó szórakozás – írta Esterházy Péter a Nádas Péter prózáját bemutató „…testének temploma” című kötet fülszövegében. Ha véleményét kiegészítjük az említett könyv, Bazsányi Sándor irodalomtörténész munkájának alcímében szereplő fogalmakkal – erotika, irónia és narráció – máris megfelelő alapot kapunk, ahonnan felfedezhetjük a Kossuth-díjas író életművét. Nádas Péter október 14-én lesz 80 éves – nem mellesleg bő egy héttel az idei irodalmi Nobel-díj bejelentését követően, amelynek ismét nagy esélyesei között emlegetik –, az évforduló pedig szinte kötelező számvetésre készteti az olvasót. Hogyan vált a magyar (és az európai) irodalom egyik legjelentősebb alkotójává az Egy családregény vége, az Emlékiratok könyve és a Párhuzamos történetek szerzője?

Folytatás:

„Korlátok között a mélységbe” – Nádas Péter 80 – Libri Magazin

Az olvasott cikk a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány „Távol és mégis közel” programjának hírlevél-magazinjában jelent meg, melyet külföldön élő magyaroknak készítünk. A hírlevélre ITT iratkozhat fel.