NADE! női adományozói kör

A Gyökerek és Szárnyak Alapítvány (GYSZA) szervezésében olyan női adományozói kör indul, ami teret ad a nőknek, hogy közelebb kerüljenek  egymáshoz, jobban megértsék a nők helyzetét Magyarországon, és az adományozáson keresztül változtathassanak rajta. Szeretnénk veled együtt felfedezni a lehetőségeket, feszegetni a határokat és megélni a nők együttes erejét. 

Ezek eddig csupán nagyon jól hangzó szavak, de

Mi a jó egy női adományozói körben?

Az adományozás ebben az esetben egy jól megfogható közösségi élmény. A tagok rendszeresen találkoznak és ezeken a találkozókon lehetőség van egymás megismerésére, valamint arra, hogy jobban megismerjék a magyar nők helyzetét. Erőt adhatunk egymásnak és erőt meríthetünk egymásból. Az adományozás nem egyoldalú dolog, nem arról szól, hogy én adok, te pedig kapsz. Az adományozás lehetőség arra, hogy kapcsolódjunk, elmeséljünk valamit és változtassunk. Ezzel elmondhatjuk, hogy képzeld, nekem most van és szívesen adok, mert szeretném, hogy neked is legyenek olyan lehetőségeid, amelyek segítségével közösen javíthatunk a világon. 

Változtatni hívunk téged az adományozás eszközével. Azért, mert egyedül nem megy, de együtt igen. Meg egészen egyszerűen azért is, mert kapcsolódni jó. 


Sara Lomelin a Philanthropy Together (PhT) alapítója és vezérigazgatója. Globális

kezdeményezésüket több száz adományozói kör és hálózat vezetője közösen hozta létre,
akik 2025-re együttesen 1 milliárd dollárt fognak adományozni. 

Kiket várunk?

Férfiközpontú társadalomban élünk, ez bizony nem újdonság. Bizonyára az sem, hogy ebből kifolyólag nőként vannak olyan tapasztalataink, amik miatt hátrányban érezzük magunkat, és nemcsak így érezzük magunkat, hanem hátrányban is vagyunk. Természetes dolog, hogy egy idő után elgondolkozunk azon, hogy vajon ennek tényleg így kell-e lennie, vagy van más út. Van-e olyan út, ami az egyensúlyhoz vezet, egy olyan egyensúlyhoz, amiben férfi és nő egyaránt jól érzi magát?

Mi azokat a nőket várjuk ebbe a körbe, akik szívesen tájékozódnak mélyebben a női egyenjogúságot/egyenlőséget érintő témákban, szívesen megismerkednének a magyarországi helyzettel, szeretnének is tenni valamit a változásért, de nem feltétlenül látják magukat aktivistaként, nem akarnak ezzel munkaidőben, főállásban foglalkozni. Szeretnénk, ha ez egy sokszínű, inspiráló közeg lenne, ahol új, a már megszokott környezetüktől eltérő hátterű, gondolkodású embereket ismerhetnek meg a résztvevők. Hisszük, hogy egy diverz adományozói kör az első lépés lehet a magyarországi nők helyzetének megismerésében. A körbe kizárólag meghívás útján lehet jelentkezni, mert szeretnénk, ha ebben a körben mindenki biztonságban és komfortosan érezné magát. Az egymás iránti tiszteletet és megbecsülést alapértelmezettnek gondoljuk, a bizalmas és meghitt légkört közösen teremtjük meg. 

Mire számíthatsz?

A női adományozói kört minimum 10, maximum 25 nő alkotja, akik az állandó tagok. Ők vállalják, hogy a kör munkájában 2022 decemberétől 2023 szeptemberéig aktívan részt vesznek, és havonta legalább 11.000 Ft-tal hozzájárulnak a kör működéséhez. Ebből 10.000 Ft megy a közös kasszába, amit a végén majd szétoszt a kör az állandó tagok döntésének megfelelően. 1000 Ft pedig a GYSZA munkájának költségeit fedezi. Alapítványunk vállalja, hogy a befolyó összeget kezeli, arról rendszeres tájékoztatást ad az állandó tagoknak.

Együttlétek, találkozók

A 10 hónap alatt minden második hónapban fogunk találkozni, összesen 5 alkalommal. Az együttlétek megszervezését és facilitálását alapítványunk vállalja, a kör házirendjét, működési keretét azonban a tagok maguk alakítják ki. Az együttlétek során a kör tagjai témában jártas szakembereket, civil szervezetek képviselőit ismerhetnek meg, beszélgetéseken, előadásokon vehetnek részt.

Az első találkozó időpontja: december 8. csütörtök 18.00-20.00 között.

Ezen a találkozón szeretnénk, ha megismerkednénk egymással, a kör céljával, a házirenddel és közösen eldöntenénk a 2. és 3. alkalom témáját.

A 2. és 3. alkalom izgalmas dinamikát visz a találkozásokba, ugyanis a kör ezeken az alkalmakon nyitott lesz vendégek számára. Az állandó tagok egy-egy vendéget hozhatnak ezekre az alkalmakra, ezekben az esetekben a vendég lehet férfi.  Itt lehetőség lesz arra, hogy mélyebben megismerkedjünk a választott témával, egy a kör által jóváhagyott szakértő/kutató/civil szervezet/női aktivista/érintett személyes segítségével. A vendégeknek köszönhetően pedig az adományozói kör közös kasszája is növekszik majd. 

Az 5. alkalom pedig nem más, mint a gyümölcs leszüretelése, vagyis maga a döntés és a támogatás ünnepélyes átadása.

Szeretnénk, ha ezek a találkozók jó hangulatban, kellemes légkörben valósulnának meg. Ezért mi gondoskodunk a helyszínről, az italról, az étel biztosításában pedig a Sütiflotta segítségét kértük.

Mit kérünk az adományozói kör tagjaitól?

A női adományozói kör a GYSZA és az állandó tagok együttműködésén alapul, tevékenysége és eredményei közös alkotás nyomán jönnek létre. Az állandó tagok döntenek a konkrét támogatásokról, az együttlétek programjáról és időpontjairól. Az adományozói kör élménye nagyban függ tőletek: ezért azt kérjük, hogy legyetek aktívak, kreatívak, nyitottak, és úgy alakítsátok az adományozói kör munkáját, hogy az a lehető legnagyobb örömöt és megelégedettséget okozza nektek.

Miről gondoskodunk mi?

Meghívjuk a kör által kiválasztott szakembereket, biztosítunk facilitátort és tolmácsot, amennyiben szükséges. 

Biztosítjuk a tartalmi kereteket, a logisztikai támogatást és a találkozók közötti kommunikáció fenntartását online zárt csoport működtetésével. 

Ha a kör tagjai úgy érzik, hogy szükség van rá, akkor szívesen nyújtunk segítséget a döntési folyamatban vagy ajánlunk támogatandó szervezeteket/csoportokat. 

Vállaljuk, hogy támogatói szerződést kötünk a támogatottakkal, az adományozói kör tagjainak lehetőséget adunk a támogatott munkájának nyomonkövetésére, biztosítjuk a precíz és törvényes elszámolást, projektzárást.  

Miért női az első adományozói körünk?

A nők helyzete sokat változott az elmúlt évtizedek alatt, de nem eleget. Még mindig nem tudjuk azt mondani, hogy egyenlőség van férfi és nő között. Magyarország pedig mintha hátraarcot hajtott volna végre ebben a témában. Egyszerűen nem akarjuk elhinni, hogy ma Magyarországon a többség azt gondolja, hogy a nők helye szigorúan a konyhában van, egyetlen valós feladatuk a gyerekszülés, és hogy nem kompetensek dönteni a saját testükről és jövőjükről. Mi pont az ellenkezőjét gondoljuk ezeknek és azt tapasztaljuk, hogy nem vagyunk egyedül.

Azt is gondoljuk, hogy egy egészséges társadalom alapját az egyenrangú kapcsolatok jelentik. Ehhez viszont szükség van arra, hogy a mainál jóval több női szempontot vegyünk figyelembe akár a törvényalkotásnál, akár a társadalmi gondolkodásban/narratívákban, akár a szakpolitikában és intézményekben, akár a művészetben és kultúrában, akár a közéleti diskurzusokban és a civil társadalomban. Mi azt szeretnénk, hogy a női szempontok egyenrangú integrálása történjen meg Magyarországon. Ez egy hosszú távú cél, de hiszünk abban, hogy nem elérhetetlen. Hogyan? Női szervezetek, női témával foglalkozó szervezetek megerősítésén keresztül. A női adományozói kör pontosan ebben a folyamatban tud segíteni.  

Ha úgy érzed, hogy ezek alapján szívesen lennél körünk állandó tagja, akkor jelentkezz bátran! Szeretettel várunk. Ha ismersz olyan nőt, aki hasonlóan hozzád szívesen csatlakozna, szólj neki is!

Jelentkezési határidő: november 30. szerda éjfél

Ha kérdésed van, keresd Gulyás Ági adománygyűjtő munkatársunkat: