Történelmi kávéházak a Belvárosban

1912-ben még több mint 300 kávéház és cukrászda működött Budapesten. Ma már közel nincs ennyi, de ebben az évben a Ferenciek tere környékén újra nyitott három történelmi kávéház:

Centrál Grand Café

A Centrál Kávéház mindig is egy nagy forgalmú közösségi tér volt.
Vendégei között az elmúlt 135 évben számos híresség, író, költő, zenész fordult meg – jelentős részük országunk szellemi és kulturális elitjéhez tartozott. A Centrál legutóbb a pandémia alatt zárt be, most klasszikus kávéházi kínálattal tért vissza.

A kávéház története: A Centrál kávéház története – Eventrend Group

Párisi Passage Café & Brasserie

Budapest első modern üzletháza a Párisi udvarban nyitott meg, mely már a 20. században is a nyüzsgő társadalmi élet központja volt. Ezt a pezsgő hangulatot idézi újra az ötcsillagos Párisi Udvar Hotel Budapest, ahol a passzázs terében kapott helyet a Párisi Passage Café & Brasserie. Nappal a századfordulós kávéházi atmoszférát élhetjük újra, este pedig különleges, de fesztelen éttermi élményben lehet részünk. Lutz Lajos séf a hazai alapanyagokra építi a konyhát, hagyományos magyar ízeket és izgalmas nemzetközi fogásokat kínál változatos italkínálattal.

Matild Café & Cabaret

Az egykori Belvárosi Kávéház több évtizedes elfeledettség után Matild Café & Cabaret néven nyílt meg május 19-én a déli Klotild-palota épületében. A kétszintes, 300 férőhelyes kávéházat korabeli rajzok és fényképek alapján restaurálták. A sütemények a nagy magyar klasszikusok, rendkívül igényes kivitelezésben – a legmeglepőbb az volt, hogy egy átlagos csütörtöki délután, 3-kor is élőzene volt.