A Gyökerek és Szárnyak Alapítvány (GYSZA) szervezésében 2022 decemberében olyan női adományozói kör indult el, ami teret ad a nőknek, hogy közelebb kerüljenek  egymáshoz, jobban megértsék a nők helyzetét Magyarországon, és az adományozáson keresztül változtathassanak rajta. A körben résztvevő 13 nő havi rendszerességű találkozókon fedezi fel a lehetőségeket, feszegeti a határokat és éli meg a nők együttes erejét. A 2-3 órás találkozókon szakértők és civil szervezetek képviselőinek meghívásán keresztül ismerik meg részletesebben és mélyebben a magyar nők helyzetét a mai társadalomban. Ezzel párhuzamosan pedig a havonta általuk befizetett adományról is közösen döntenek, mely női ügy(ek) között osztják szét az összegyűlt támogatást.

Ez nagyon jól hangzik, de pontosan

Mi a jó egy női adományozói körben?

Az adományozás ebben az esetben egy jól megfogható közösségi élmény. A tagok rendszeresen találkoznak és ezeken a találkozókon lehetőség van egymás megismerésére, valamint arra, hogy jobban megismerjék a magyar nők helyzetét. Erőt adhatunk egymásnak és erőt meríthetünk egymásból. Az adományozás nem egyoldalú dolog, nem arról szól, hogy én adok, te pedig kapsz. Az adományozás lehetőség arra, hogy kapcsolódjunk, elmeséljünk valamit és változtassunk. Ezzel elmondhatjuk, hogy képzeld, nekem most van és szívesen adok, mert szeretném, hogy neked is legyenek olyan lehetőségeid, amelyek segítségével közösen javíthatunk a világon. 

Az adományozói körök főleg Angliában és az Egyesült Államokban népszerűek. Bárki létrehozhat egyet, a lényeg, hogy legyenek lelkes állandó tagok, akik szívesen töltenek együtt időt, miközben közelebbről megismerkednek egy számukra fontos témával, s közösen adnak össze egy bizonyos összeget. Amikor eljön az idő, akkor pedig közösen döntenek arról, hogy kinek/kiknek ajánlják fel az általuk összegyűjtött pénzt. Az adományozói kör jó hangulatú, igazi közösségi élmény a résztvevők számára.


Sara Lomelin a Philanthropy Together (PhT) alapítója és vezérigazgatója. Globális

kezdeményezésüket több száz adományozói kör és hálózat vezetője közösen hozta létre,
akik 2025-re együttesen 1 milliárd dollárt fognak adományozni. 

Miért pont a nők?

A mai társadalomban nincs egyenlőség a nők és a férfiak között. Sokszor figyelmen kívül maradnak a női szempontok, így nehezítve a nők amúgy sem könnyű helyzetét. Mi azt szeretnénk, ha olyan társadalomban élhetnénk, amiben ezek a szempontok a férfiakéval egyenlő arányban jelennek meg. Hiszünk abban, hogy ez a megközelítés elengedhetetlen egy egészséges társadalom létrehozásához és ahhoz, hogy mindez a nők és férfiak jól-létét egyaránt szolgálja.

Mi a szerepe a Gyökerek és Szárnyak Alapítványnak?

Támogató szervezetként közösségek létrehozásán, fejlesztésén dolgozunk. Hiszünk abban, hogy a nőknek jelentős szerepe van saját helyzetük és az egész társadalom jobbá tételében. Kapcsolatainkkal, eszköztárunkkal, tudásunkkal szeretnénk teret és jövőt biztosítani a nők egyenlőségén dolgozó kezdeményezéseknek.

Szeretnél többet megtudni a női adományozói körünkről?

Vagy szívesen részt vennél a következőn?

Keresd Gulyás Ági adománygyűjtő munkatársunkat: