A Magyar Nemzeti Galéria kiállításai élőben és online

Élőben: Art Deco Budapest

A Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású kiállítással mutatja be az 1920-as, és az 1930-as évek sok változást hozó izgalmas időszakát. A tárlaton az art deco művészet és kor tárul fel a plakát műfaján keresztül. A kiállításon látható plakátok tükrözik a kor jelenségeit, az új nőideált, a modern divatot, a sport és az egészség kultuszát, az újdonságokat – autó, rádió, hangosfilm –, valamint a szórakozás olyan új formáit, mint például jazzkoncertek, mulatók, revük.

A tárlaton több mint 130 plakát, valamint számtalan plakátterv szerepel a kor legfontosabb tervezőitől, akik között olyan nagy nevekkel találkozunk, mint Berény Róbert, Bottlik József, Irsai István, Kozma Lajos, Lukáts Kató, Mallász Gitta, Réz Diamant Tibor és még sokan. A luxuscikkeket, a mozikban vetített filmeket, a pesti kávéházakat és mulatókat egyaránt az ő art deco plakátjaik hirdették.

A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát. A plakátok mellett folyóiratok, reklámok, könyvek, képes magazinok illusztrációi, illetve iparművészeti tárgyak: bútorok, kerámia- és üvegművek, ruhák, cipők, kiegészítők, kották, jelmeztervek, bútortervek, építészeti rajzok is szerepelnek a tárlaton.

Több információ: Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) – Magyar Nemzeti Galéria (mng.hu)
A kiállítás a C épületben tekinthető meg augusztus 28-ig.

Online: A Magyar Nemzeti Galéria virtuális múzeuma

Virtuális múzeum – Magyar Nemzeti Galéria (mng.hu)

A galéria honlapján, a Művészet otthonról menüpont alatt sok érdekes anyagot, információt fellelhetünk – a virtuális múzeumban a közelmúlt legsikeresebb kiállításainak anyagába tekinthetünk bele.

Személyes kedvencem ezek közül Gerhard Richter: Valós látszat c. nagyszabású tárlata, mely 2021-ben volt élőben látogatható:

Magyarországon most először láthatja közönség átfogóan Gerhard Richter gazdag életművét. A közel nyolcvan műalkotás az 1960-as évek ikonikus fotófestményeitől a kolorisztikus absztrakt műveken át a legfrissebb, a nagy festészeti életmű „utáni” intim ceruzarajzokig terjed. A változatos és végtelenül komplex életmű arra kötelezett bennünket, hogy széles körű áttekintést adjunk a richteri életmű főbb fordulópontjairól, illetve hogy ennek apropóján újragondoljuk mindazt, amit a 20–21. századi modern festészetről, tágabban magáról a képalkotásról gondolunk. A Gerhard Richter Benjamin Katz felvételein. Fotók a drezdai Gerhard Richter Archivból című kísérő-kiállítással a műalkotások mögé nézhetünk és néhány pillanat erejéig képet kaphatunk a művek mögé rejtőzködő művész személyiségéről és műtermi világáról is a világhírű fotográfus, Benjamin Katz páratlan fotóin.

A virtuáis tárlat linkje: Gerhard Richter virtuális kiállítás (mng.hu)