Read more!

IMPORTANT ORGANISATIONS AND THEIR CONTACT DETAILS

Community foundations support organisations worldwide, databases and initiatives that provide a deeper and more thorough understanding of the concept and international networking.

Global Fund for Community Foundations

An organisation supporting community philanthropy, community foundations as a grassroots donor.

Charles Stewart Mott Foundation

A U.S. private grant-making foundation, the largest supporter of community foundations.

European Community Foundation Initiative

An initiative to support the European community foundation movement.

Academy for the Development of Philanthropy in Poland

Polish NGO whose Global Challenges Local Solution programme supports community fundraising and community foundations.

RECOMMENDED LITERATURE

Below is an insight into the most important English-language publications on the theoretical and practical foundations of community foundations. We will help you orientate yourself by providing short descriptions and recommendations.

Understanding Hungary: How to shape the future

Our success depends on our ability to understand, from several different perspectives, the decisive social processes now taking place in Hungary – even those that are not a focus of attention. This is the reason why we organised the Understand Hungary conference, where expert speakers gave insights into little discussed but critical trends in Hungarian society.

Change comes from the bottom up – community foundation’s role in 25 years of building civil society

Gyökeres változásokat hoztak az elmúlt 25 évben a helyi társadalmak működésében, érzékenységében a közösségi alapítványok a visegrádi országokban. Most közzétették sikeres társadalomformáló receptjeiket. Érdemes tanulni belőlük.

Association for Commuity Relations: Cultivating the charitable impulse countrywide

(Bodnár Erika)

A kiadvány a romániai közösségi alapítványi mozgalom fejlődését támogató legfontosabb szervezetet, az Association for Community Relations-t, filozófiáját és programjait mutatja be röviden, olvasmányos formában. Mindenkinek ajánljuk!

President’s Annual Message

(C. S. Mott Foundation, 2012)

A szokásos elnöki üzenet részletesen ismerteti, hogy a Mott Alapítvány miért és hogyan támogatta közel 150 millió dollárral a közösségi alapítványokat világszerte az elmúlt évtizedekben. Szívesen ajánljuk azoknak, akiket érdekelnek a hosszú távú stratégiák!

More than the poor cousin? The emergence of community foundations as a new development paradigm

(Jenny Hodgson – Barry Night, 2010)

A szerzők néhány esettanulmányon és a Global Fund for Community Foundations által támogatott szervezetek adatain keresztül szemléltetik a közösségi alapítványok fejlődését a globális Délen. A dolgozat a közösségi alapítványok közép és kelet-európai megjelenését és fejlődését az alulról építkezés globális trendjének régiós megjelenéseként értelmezi. Érdekes olvasmány, elsősorban a fejlesztés és a nemzetközi segítségnyújtás iránt érdeklődőknek ajánljuk.

The Balancing Act …

 (Dorothy Reynolds, 2008)

A sorozat a közösségi alapítványok három alapfunkcióját mutatja be egy-egy füzetben. Pontos leírásokkal, közérthetően ismerteti a támogatásosztásban, az adománygyűjtésben és a közösségfejlesztésben az évtizedek során bekövetkezett változásokat, s még azt is érzékelteti, hogy az egyes funkciók miképp valósultak meg a világ különböző részein. Dorothy Reynolds, a füzetek szerzője, a Community Foundation of Greater Flint igazgatójaként, majd a C. S. Mott Alapítvány tanácsadójaként megannyi közösségi alapítvánnyal dolgozott a világ különböző pontjain, így Közép-Európában is többször járt. Kitűnő olvasmány azoknak, akik már beleszerettek a közösségi alapítvány koncepciójába és szeretnék elmélyíteni tudásukat.

When Size Matters: The phenomenon of community foundations in small towns and rural areas of Russia

(Larisa Avrorina and Yulia Khodorova, CAF Russia, 2017)

A 2010-es években váratlan és jelentős fejlődésnek indultak a közösségi alapítványokhoz igen hasonlító „vidéki alapok” Oroszországban. A tanulmány a jelenség okait, a vidéki alapok működésének eredményeit és fejlődési lehetőségeit veszi számba. Nem utolsósorban azért ajánljuk, mert sok hasonlóságot mutat az orosz helyzet a hazaihoz.

Local Leadership, Global Impact: Community Foundations and the Sustainable Development

(Natalie Ross, 2017)

A kiadvány éppen azt nyújtja, amit a címe ígér: hogyan kapcsolódhat a közösségi alapítványok munkája az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaihoz. Elméleti keret és számos esettanulmány a világ különböző pontjairól.2016-ban az European Community Foundation Initiative sorozatot indított, a rövid publikációk országonként mutatják be a közösségi alapítványokat. Eddig megjelent a német, brit, olasz és román.

Dimensions of the Field. An In-Depth Analysis of the Community Foundation Movement

(Community Foundation Atlas, 2014)

A tanulmány 52 ország 478 közösségi alapítványának adatai alapján vizsgálja a közösségi alapítványok helyzetét és fejlődését. Jelenleg ez a legfrissebb, globális adatokat felhasználó elemző munka.