KisVÁROS

A vidéki Magyarországon még nehezebb megtartani a demokratikus, gazdaságilag virágzó és igazságos, aktív állampolgárokra épülő kezdeményezéseket és attitűdöket. Ezért a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány új programot indít 2019-ben "KisVÁROS" névvel, melynek célja, hogy erősítse a kisvárosok közösségeinek kreatív kapacitását, támogassa vezetőit, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek jövőjüknek és fejlődésüknek. A program sarokköve, hogy

 • növekedjen a helyiek önrendelkezése, vállaljanak nagyobb szerepet közösségeik újjáélesztésében;

 • nemzeti szinten növelje a helyi fejlesztés tudatát és erőforrásait Magyarországon, valamint

 • megerősítse külső kapcsolatokkal, szakmai módszerekkel a helyben elkötelezett közösségi vezető szerepet vállaló embereket.

Hagyományosan a kisvárosok (ahol a népesség 10 000 és 50 000 között van) jobban ki vannak téve a negatív társadalmi tendenciák lecsapódásának, mint a nagyvárosok. Ugyanakkor

 • valódi potenciállal rendelkeznek a közösségükért valóban elkötelezett helyi vezetők személyében, hiszen a kötődés erős érzés, mobilizálja az egyéneket és a csoportokat, hogy közösségükért tegyenek;

 • működőképes intézményei vannak a helyi közösség szervezeteinek és az emberi kapcsolatok rendszerének, így könnyebben mozgósítható a helyi intellektuális kapacitás;

 • léteznek helyi hősök, akik hagyományosan szerepet vállalnak az emberek életének jobbá tételében, ők valódiak és megszólíthatók a közösség ügyeiben, hiszen most is törekszenek küldetésük betöltésére.

Így dolgozunk

 1. Interjúkat készítünk megújult közösségek vezetőivel
  A helyi fejlesztésnek egyre kedvezőtlenebb légkör ellenére vannak régi és új szervezetek, amelyek sikeresen alkalmazkodtak a változó körülményekhez és kulcsfontosságú szerepet játszanak közösségeikben. Szeretnénk megismerni és megérteni a sikeres helyi társadalmak titkos összetevőit!

 2. Szakmai és pénzügyi támogató programot dolgozunk ki
  Olyan programot tervezünk, amely kiismerhető, de rugalmas keretek között támogatja a helyi változást tervező közösségi vezetőket terveik minél eredményesebb megvalósításában.

 3. Megkeressük társainkat
  Felhívást teszünk közzé, hogy megtaláljuk helyi változás menedzselő partnereinket, és e folyamatok támogatóit tágabb környezetünkben.

 4. Nyomon követünk, összekötünk, értékelünk
  Egymásra ható kapcsolatokat építünk programunk során, amelyben igyekszünk minél több kölcsönös tanulóhelyzetet teremteni, reflektálni a munkára és annak kontextusára, hogy értve és összeérve cselekedjünk.

  Projektvezető: Kovács Edit, +3670-398-4517