Freie Ungarische Botschaft / Szabad Magyar Követség Berlinben

A berlini magyarok példaértékű közössége 5 éve dolgozik azért, hogy egy demokratikus hálózatot hozzanak létre, akik a határokon túlról támogatják a magyar demokrácia helyreállítását. Most más országokban élő honfitársakkal keresnek kapcsolatot az előrelépéshez. Képviseletükben Márkus Hajnalkával beszélgettünk.

Kik alkotják ezt a közösséget?

Jellemzően 20 és 45 közötti fiatal emberek, akik már néhány éve itt vannak Berlinben és van idejük, kapacitásuk a közösségi tevékenységre is. A szakmai hátterünk vegyes: én szociális munkás vagyok, de vannak köztünk szociológusok, jogász, programozó, irodai dolgozó, de zsonglőr és szabadúszó vállalkozó is. Gyakran megkeresnek bennünket olyanok, akik éppen megérkeznek és keresnek egy magyar közösséget, de sokan lemorzsolódnak, mikor kiderül, hogy itt elég sok a tennivaló – vannak projektek, és bele kell tenni valamit. Ez nem mindenkinek fér bele önkéntes alapon.

Milyen a szervezet politikai irányultsága?

Nem kötődünk politikai párthoz, ezért az, aki pártpolitikai platformot keres, vagy konkrétan pl. választott képviselőként elköteleződik bármelyik párt felé, nem lehet a közösség tagja. Nyilván mindannyiunknak van politikai irányultsága, a demokratikus értékrend mentén akarunk szerveződni, de nem pártpolitikai alapon. Ez a fő dolog, ami összeköt minket. Köztünk is vannak olyanok, akik kicsit konzervatívabbak, liberálisabbak vagy baloldalibbak – mindenki megtalálja azokat a projekteket, amelyek érdeklik és hasznossá tudja tenni magát bennük.

Szervezeti missziónk a következő: “A Freie Ungarische Botschaft szervezeti missziója a demokratikus jogállam helyreállítása és a szolidáris társadalom megteremtése Magyarországon, külföldről. A szervezet saját működésében a sokszínűséget értékként kezeli, a felelősségvállalást, a kritikus gondolkodást, a demokráciát és a szolidaritást képviseli.”

Van a szervezetnek közösségteremtő szerepe a berlini magyarok között?

Természetesen igen, megpróbálunk az itt élő magyaroknak alkalmakat teremteni a kapcsolattartásra, kapcsolatteremtésre, de igazából csak egy réteget érünk el – nagyon sok magyar él Berlinben, nem kerül mindenki a látóterünkbe – viszont sokan követik a közösségi médiás felületeinket vagy iratkoznak fel a hírleveleinkre, több helyen teszünk közzé információt. Ezen túl nagyon jó a kapcsolatunk más kelet-európai országok diaszpóra szervezeteivel, különösen azokkal, akik hasonló kihívásokkal küzdenek a demokráciát illetően: a lengyelekkel, ukránokkal, oroszokkal például. Velük a demonstrációkban is támogatjuk egymást, együtt nagyobb tömeget mutatunk.

Aktuálisan min dolgoztok?

Most a magyar kormány kampányplakátjaiból szeretnénk egy kiállítást csinálni. Mindenkinek nagyon tetszik az ötlet, de még jogi szempontból körül kell járnunk a kérdést. Tavaly, a választások előtt mozgalmasabb volt az életünk, sok energiát tettünk a külföldön élő magyarok mozgósításába a választásokon való részvételt illetően. Most azért akarjuk elkezdeni a fejlesztést, az összefogást más országokban élő magyarokkal, hogy a következő választások előtt már felépített hálózatként tudjuk támogatni a demokratikus választásokat.

Ha más országokban létrejönnének hasonló csoportok, hogy képzelitek el a velük való együttműködést?

Ha sikerülne egy egész Európát átfogó szervezetet létrehozni, nyilván online történne a mindennapi kommunikáció, de azonos projekteken dolgoznánk a különböző országokban, így összekötve a szálakat, hogy a következő választások előtt már tényleg élő, hatékony hálózatként tudjunk működni. Interjúkkal indítanánk a projektet, hogy felmérjük a különböző országokban élő magyarok igényeit, megtudjuk, ők mit látnak problémának, min szeretnének változtatni.

A tervezett hálózat célja egyrészt, hogy olyan külföldi magyarokból álló hálózat jöjjön létre, amelynek a FUB missziójával összhangban politikai céljai vannak: a hazai állapotok javítása jogállami és szolidaritási alapokon. További cél a külföldi magyarok és Magyarország közötti kapcsolat fenntartása, mert mindkét félnek előnyös lehet, ha ez a kötelék nem szakad meg. Tehát a politikai-közéleti célok közös kidolgozása mellett szeretnénk a külföldön élők számára fejleszteni a Magyarországgal való kapcsolattartás csatornáit és ennek fontosságára a hazaiak figyelmét is felhívni. Azt gondoljuk, hogy mindkét fél profitálhat személyes és társadalmi szinten is abból, ha fennmarad és élő lesz ez a kapcsolat. A projekttel olyan magyarul beszélő embereket szeretnénk megszólítani, akik bár külföldön élnek, de kötődnek Magyarországhoz és képesek külső szemmel rátekinteni az ottani folyamatokra. Számunkra fontos, hogy a közös munka alapjaként a célcsoport tagjai egyetértsenek a FUB fent említett missziójával.

Tapasztalatunk szerint külföldön élő magyarként mindkét cél eléréséhez a helyben élő magyar(ul beszélő) érdeklődők pártfüggetlen megszervezésére van szükség, legyenek azok fiatal egyetemisták, családosak, nemrég vagy évtizedek óta külföldre költözöttek, esetleg magyar szülők külföldön született gyermekei. Célunk ezért a meglévő közösségek megszólítása és támogatása, illetve újak létrehozása az érdeklődők segítségével a közösségszervezés módszertana alapján. A hálózat tehát kisebb csoportok létrehozását, illetve meglévő csoportok támogatását kívánja elősegíteni, annak érdekében, hogy azok önállóan helyben közösségépítő tevékenységet végezzenek és a hálózatban közös kampányok megszervezésére vállalkozzanak. A csoportok létrehozásához, működéséhez és a közös munkához tartalmi inputot a tapasztalatai alapján a FUB és partnerei tudnak szolgáltatni, de új ötletekre és máshonnan érkező példákra is nyitottak vagyunk, szívesen inspirálódunk és tanulunk. A hálózat, mint létrejövő szervezet a konkrét tartalmi céljait és egyéb döntéseit közösen eldöntött demokratikus szabályok alapján rendszeres találkozóin és online felületein hozza majd meg. A szervezői munkát és kapcsolódó forrásokat a FUB szolgáltatja, de a szükséges kapacitások megteremtésében mindenkire számítunk.

A terveitek között szerepel komolyabb szerveződés, például párttá alakulás?

Ezt szinte egészen biztosan ki tudom zárni. Mi megmaradunk egy Európát behálózó civil szervezetnek, ami kívülről támogatja a magyar demokráciát és erősíti a hazai civil szférát.

Szöveg: Bezselics-Békési Ildikó

A Freie Ungarische Botschaft (FUB) tevékenysége:

  • rendszeres közéleti és szabadidős rendezvényeket szervezés a berlini magyar közösség számára a közösségépítés jegyében;
  • különféle rendezvényeket (kerekasztal-beszélgetéstől a figyelemfelhívó akciókon keresztül a demonstrációkig) szervez német és európai uniós döntéshozókkal és kelet-európai diaszpóracsoportokkal közösen;
  • médiamunkával, online kampányokkal és egyéb eszközökkel politikai nyomást gyakorol a döntéshozókra céljainak elérése érdekében (pl. levélszavazás a külföldre költözött magyar választópolgároknak).
  • „Verschenke Hoffnung statt Konsum” kampányaival évről évre más magyarországi civil szervezetet támogat, eddig összesen több mint 7000€ összeggel sikerült a következő szervezetek munkáját segítenie:

2022: XXI. Századi ROMA NŐK Egyesülete

2021: Kaptár Napközi

2020: Adománytaxi

2019: SZETA Egri Alapítvány

2018: Utcajogász

2017: A Város Mindenkié

Weboldaluk: Kezdőlap – FUB (freieungarischebotschaft.de)

Az olvasott cikk a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány „Távol és mégis közel” programjának hírlevél-magazinjában jelent meg, melyet külföldön élő magyaroknak készítünk. A hírlevélre ITT iratkozhat fel.