Karácsonyi vásárok és ünnepi fények

A vidéki városokban is egyre látványosabb és színvonalasabb karácsonyi vásárokat találunk – így van ez Budapesten is, de a város díszkivilágítása ebben az évben (takarékossági okokból) jóval szerényebb, ezért összeállítottuk a kivilágított utcák listáját is.

Budapest

A Vörösmarty téri és a Bazilika előtt található ádventi vásárt senkinek nem kell bemutatni – annyit elmondhatunk róluk, hogy ugyanolyan látványosak, mint mindig és az árak sem lettek alacsonyabbak. A Vörösmarty térrel kapcsolatban tettünk egy érdekes megfigyelést: a szintén vásári hangulatban és ünnepi fényekben úszó Deák Ferenc utcából nyíló ÉS étterem (a Kempinski étterme) nemcsak ár/érték arányban, hanem konkrétan olcsóbb, mint a Vörösmarty téri bódék – ahogy az étterem teraszán felállított forralt boros stand is.

A város legélhetőbb karácsonyi vására ebben az évben is az Óbudai Főtéren található, ahol a családias hangulat és baráti árak mellett a korcsolyapálya is ingyenes és egész nap használható.

Advent Óbudán | visitobuda

Lumina Fénypark a Palatinus strand területén

Budapest új látványossága, ahol különleges fény- és hangjáték által létrehozott mesebeli világban tehetünk egy sétát a Margitszigeten.

Lumina Park Budapest

Séta a Margit körúton

22 óvoda és iskola fogott össze és díszített fel 21 Margit körúti kirakatot, hogy ha már a hagyományos díszkivilágítás idén elmarad, azért a karácsonyi hangulat mégis meglegyen.

Ötletgazda: Margit-negyed (margitnegyed.hu)

Feldíszített utcák Budapesten:

Tompa utca 9. kerület;
Deák Ferenc utca 5. kerület;
Kőrösy József utca 11. kerület;
Templom tér 19. kerület;
Bartók Béla út 11. kerület;
Ráday utca 9. kerület;

Balaton

Ádvent Paloznakon 

A Jazzfesztiválról 2 jó ismert Paloznak tartalmas adventi programokkal készül, de az ünneplés december 31-ig tart a Faluház előtti téren.

Ádvent és Karácsony Keszthelyen

A keszthelyi adventi vásár keretében számtalan kézműves termék és különleges finomság lesz kapható, az ünnepi hangulatot közös gyertyagyújtás és díszkivilágítás koronázza meg. Tervek szerint játszóházzal, bábelőadásokkal és könnyűzenei koncertekkel is készülnek majd a szervezők a Keszthelyi Főtéren.

Rendhagyó programok:

Középkori meseváros Bikalon

Lebilincselő középkori meseváros vár benneteket, ha a bikali Élménybirtokra látogattok. A Varázsfestő házánál beszélő unikornissal találkozhattok, majd ezt követően benézhettek a boszorkányházba, a kovácsműhelybe és állatokat simogathattok. 

A program linkjét ITT találjátok >>

Eta néni dabasi Karácsonyháza

Eta néni dabasi háza nagy örömünkre 2022 telén is fényárba borul, a karácsonyi égők, mesefigurák, díszek és LED sorok idén november 27-től várják a látogatókat. A ház a karácsonyi készülődés hangulatos állomása, garantáltan mosolyt csal minden felnőtt és gyerek arcára. 

Eta néni dabasi karácsonyházának történeteA dabasi karácsonyi ház napjainkban már igazi turisztikai látványosság, pedig több mint 10 évvel ezelőtt Kajdácsi Józsefné Eta néni az unokái örömére kezdte el díszítgetni a házát és a kertet. Kezdetben csak a szomszédok sétáltak el a házhoz, hogy megcsodálják a világító dekorációt, ma pedig több százan várják a napot, amikor Eta néni kertjében felgyulladnak a fények.