Olvass tovább!

FONTOS SZERVEZETEK ÉS ELÉRHETŐSÉGEIK

Közösségi alapítványok, világszerte – szervezetek, adatbázisok és kezdeményezések, melyek lehetőséget nyújtanak a koncepció és a nemzetközi hálózat mélyebb és alaposabb megismerésére

Global Fund for Community Foundations

A  szervezet Grassroots adományozóként támogatja a közösségi adományozást.

Charles Stewart Mott Foundation

Amerikai támogatásosztó magánalapítvány, a közösségi alapítványok legnagyobb támogatója.

European Community Foundation Initiative

Az európai közösségi alapítványok mozgalmat támogató kezdeményezés.

Academy for the Development of Philanthropy in Poland

Lengyel civil szervezet, amelynek Global Challenges Local Solution programja a közösségi adományozást és a közösségi alapítványokat támogatja

SZAKIRODALOM – GYORSAN, ÉRTHETŐEN

Alább betekintést adunk a közösségi alapítványok elméleti és gyakorlati alapvetéseivel foglalkozó legfontosabb magyar- és angol nyelvű publikációkba. Rövid tartalomismertetéssel és ajánlással segítjük az eligazodást.

MAGYAR NYELVŰ IRODALOM

Tájoló a magyar közösségi alapítványokhoz

Iránymutató kiadvány a közösségi alapítvány szervezése mellett elköteleződött személyeknek, mely bemutatja, hogy a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány milyennek tart egy ideális közösségi alapítványt a mai Magyarországon, milyen az a közösségi alapítvány, amely létrehozására vállalkozókat keresünk, milyen irányba kell elindulniuk, s mihez tudunk szakmai és pénzügyi támogatást nyújtani.

Közösségi alapítványok Magyarországon – a Ferencvárosban és azon túl

(Benedek Gabriella – Kovács Edit – Scsaurszki Tamás, 2012)

Ez a hosszabb lélegzetű cikk betekintést ad a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány elindítását megelőző fejlesztő és szervező munka részleteibe: feleleveníti a dilemmákat, kudarcokat, sikereket, tapasztalatokat. Elsősorban azoknak ajánljuk, akiket a gyakorlati terepmunka érdekel. (Az írás a Civil Szemle 2012. évi 2. számában jelent meg.)

Tudjon meg többet az alapokról! Magánadományozás a visegrádi országokban

(Benedek Gabriella at all., 2012)

Elkülönített alapok: mik ezek, miért indítanak ilyet, hogyan működnek és milyen eredményeket érhetnek el? Ezekre a kérdésekre keres választ a kiadvány több mint tíz régióbeli esettanulmányon keresztül. Az elkülönített alapok a közösségi alapítványok legjellegzetesebb „eszközei“ a helyi adományozás fejlesztésére – a magyar részben, közösségi alapítványok híján, a magánadományozás követendő példáit mutatják be a szerzők. Azoknak ajánljuk, akiket érdekel a hosszú távú adományozás és céljaik megvalósításához megfelelő eszközöket keresnek.

Helyben – közösen. A közösségi alapítványok

(Benedek Gabriella – Kovács Edit – Scsaurszki Tamás, 2009)

E brosúra könnyen érthetően és röviden kívánja bemutatni a közösségi alapítványi koncepció lényegét és azt, hogy a különböző helyi szereplőknek (önkormányzat, vállalatok, civil szervezetek és magánszemélyek) miért lehet fontos egy közösségi alapítvány megszervezése és működése. A pároldalas színes kiadvány kitűnő első olvasmány lehet azoknak, akik csak most ismerkednek a közösségi alapítványokkal.

Mit érdemes tudni a hazai civil szakembereknek a közösségi alapítványokról?

(Benedek Gabriella – Kovács Edit – Scsaurszki Tamás, 2009)

Civil szektorral foglalkozó szakembereknek szóló részletesebb írás, amelyben a szerzők bemutatják a közösségi alapítványok történetét, működését, ismérveit és jellegzetességeit, valamint felvetnek a hazai elterjesztéssel kapcsolatos néhány gyakorlati kérdést is. (Az írás a ph-Értékben jelent meg.)E brosúra könnyen érthetően és röviden kívánja bemutatni a közösségi alapítványi koncepció lényegét és azt, hogy a különböző helyi szereplőknek (önkormányzat, vállalatok, civil szervezetek és magánszemélyek) miért lehet fontos egy közösségi alapítvány megszervezése és működése. A pároldalas színes kiadvány kitűnő első olvasmány lehet azoknak, akik csak most ismerkednek a közösségi alapítványokkal.

Hol vannak és mivel foglalkoznak korunk Demeter Gáborjai?

(Kovács Edit–Bardócz Iván–Benedek Gabriella–Komáromi Mátyás–Scsaurszki Tamás)

Kitárulkoztunk. A Civil Szemle 2018/1-es számában számot adtunk a KözösALAPON program első négy évéről, a tényekről, a változáshoz való viszonyunkról, tapasztalatainkról, motivációinkról, küzdelmeinkről, aggályainkról, sikereinkről, terveinkről és persze azok módosításairól írtunk.

Közösségi alapítványok Magyarországon

(Sztripszky Hanna)

Hanna megírta az első magyar nyelvű szakdolgozatot a hazai közösségi alapítványokról. Abból a feltételezésből indult ki, hogy a közösségi alapítványok releváns megoldást kínálnak a függetlenség, a pénzügyi stabilitás és a transzparencia civil szervezeteket érintő, igen erős hazai kihívásaival szemben.

A közösségi alapítványok helyzete Magyarországon 2019 –ben

(Bodnár Erika)

Erika szakdolgozatában erős elméleti megalapozás után leírja a közösségi alapítványok történetét, fejlődését a visegrádi országokban és Magyarországon. A szektor kulcsszereplőivel készített interjúi pedig arról szólnak, mire mentek, mire mehetnek ezen újszerű társadalmi intézmények hazánkban. A dolgozat nemcsak olvasmányos, de érzelmekben is igen gazdag.

ANGOL NYELVŰ IRODALOM

Change comes from the bottom up – community foundation’s role in 25 years of building civil society

Gyökeres változásokat hoztak az elmúlt 25 évben a helyi társadalmak működésében, érzékenységében a közösségi alapítványok a visegrádi országokban. Most közzétették sikeres társadalomformáló receptjeiket. Érdemes tanulni belőlük.

Association for Commuity Relations: Cultivating the charitable impulse countrywide

(Bodnár Erika)

A kiadvány a romániai közösségi alapítványi mozgalom fejlődését támogató legfontosabb szervezetet, az Association for Community Relations-t, filozófiáját és programjait mutatja be röviden, olvasmányos formában. Mindenkinek ajánljuk!

President’s Annual Message

(C. S. Mott Foundation, 2012)

A szokásos elnöki üzenet részletesen ismerteti, hogy a Mott Alapítvány miért és hogyan támogatta közel 150 millió dollárral a közösségi alapítványokat világszerte az elmúlt évtizedekben. Szívesen ajánljuk azoknak, akiket érdekelnek a hosszú távú stratégiák!

More than the poor cousin? The emergence of community foundations as a new development paradigm

(Jenny Hodgson – Barry Night, 2010)

A szerzők néhány esettanulmányon és a Global Fund for Community Foundations által támogatott szervezetek adatain keresztül szemléltetik a közösségi alapítványok fejlődését a globális Délen. A dolgozat a közösségi alapítványok közép és kelet-európai megjelenését és fejlődését az alulról építkezés globális trendjének régiós megjelenéseként értelmezi. Érdekes olvasmány, elsősorban a fejlesztés és a nemzetközi segítségnyújtás iránt érdeklődőknek ajánljuk.

The Balancing Act …

 (Dorothy Reynolds, 2008)

A sorozat a közösségi alapítványok három alapfunkcióját mutatja be egy-egy füzetben. Pontos leírásokkal, közérthetően ismerteti a támogatásosztásban, az adománygyűjtésben és a közösségfejlesztésben az évtizedek során bekövetkezett változásokat, s még azt is érzékelteti, hogy az egyes funkciók miképp valósultak meg a világ különböző részein. Dorothy Reynolds, a füzetek szerzője, a Community Foundation of Greater Flint igazgatójaként, majd a C. S. Mott Alapítvány tanácsadójaként megannyi közösségi alapítvánnyal dolgozott a világ különböző pontjain, így Közép-Európában is többször járt. Kitűnő olvasmány azoknak, akik már beleszerettek a közösségi alapítvány koncepciójába és szeretnék elmélyíteni tudásukat.

When Size Matters: The phenomenon of community foundations in small towns and rural areas of Russia

(Larisa Avrorina and Yulia Khodorova, CAF Russia, 2017)

A 2010-es években váratlan és jelentős fejlődésnek indultak a közösségi alapítványokhoz igen hasonlító „vidéki alapok” Oroszországban. A tanulmány a jelenség okait, a vidéki alapok működésének eredményeit és fejlődési lehetőségeit veszi számba. Nem utolsósorban azért ajánljuk, mert sok hasonlóságot mutat az orosz helyzet a hazaihoz.

Local Leadership, Global Impact: Community Foundations and the Sustainable Development

(Natalie Ross, 2017)

A kiadvány éppen azt nyújtja, amit a címe ígér: hogyan kapcsolódhat a közösségi alapítványok munkája az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaihoz. Elméleti keret és számos esettanulmány a világ különböző pontjairól.2016-ban az European Community Foundation Initiative sorozatot indított, a rövid publikációk országonként mutatják be a közösségi alapítványokat. Eddig megjelent a német, brit, olasz és román.

Dimensions of the Field. An In-Depth Analysis of the Community Foundation Movement

(Community Foundation Atlas, 2014)

A tanulmány 52 ország 478 közösségi alapítványának adatai alapján vizsgálja a közösségi alapítványok helyzetét és fejlődését. Jelenleg ez a legfrissebb, globális adatokat felhasználó elemző munka.