Művészeti ajánló

Néprajzi Múzeum

A nemrégiben újranyitott Néprajzi Múzeum épülete megosztja a közvéleményt, de önmagában érdemes tenni benne egy felfedezőtúrát – aki teheti, fizikailag, aki nem, online.

Ugyanez vonatkozik a rendkívül gazdag gyűjteményre is: páratlan, több mint 100 000 (!) tételből álló adatbázisban böngészhetünk online műtárgyak, fotók, kéziratok, archív film- és hangfelvételek között. 

Néprajzi Múzeum | Online Gyűjtemények – Műtárgygyűjtemény, Műtárgyleltár (neprajz.hu)

El Greco– Szépművészeti Múzeum

Egy különleges, magyar vonatkozású remekművével gazdagodott a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása. A Gonzaga Szent Alajos képmása című festményt kedden mutatták be a sajtó képviselőinek.

Az alkotás a Mol–Új Európa Alapítványnak köszönhetően került a múzeumba hosszú letétre, és a nagyközönség október 28-tól, az El Greco műveiből nyíló nagyszabású kiállításon láthatja majd több mint félszáz, a krétai–spanyol mestertől származó alkotás társaságában – közölte Baán László, az intézmény főigazgatója. A Gonzaga Szent Alajost (1568–1591) ábrázoló mellkép az első portrék közé tartozik, amelyeket El Greco Spanyolországba érkezését követően festett. A festmény a 20. században több magánkollekcióban is megfordult, köztük a századforduló Magyarországának talán legjelentősebb magángyűjteményével rendelkező Nemes Marcellében is, aki sok más remekművel együtt az 1910-es évek elején vételre ajánlotta a magyar államnak és a főváros vezetésének. Sajnos egyikük sem élt ezzel a lehetőséggel, így a páratlan gyűjtemény számos kiemelkedő darabja 1913-ban egy párizsi aukción talált. A remekművet a Christie’s aukciósház ez év júniusi árverésén 3,6 millió dollárért vásárolta meg a Mol–Új Európa Alapítvány.

El Greco – Szépművészeti Múzeum (szepmuveszeti.hu)

Vaszary. Az ismeretlen ismerős – új kiállítás

Magyar Nemzeti Galéria, C épület, II. emelet – 2022. szeptember 14. – 2023. január 15.

A magyar képzőművészet egyik jelentős mestere, a rendkívül változatos stílusokban alkotó Vaszary János kiállításán bemutatott mintegy 70 műből 24 mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. A tárlaton látható festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig.

Vaszary. Az ismeretlen ismerős – Magyar Nemzeti Galéria (mng.hu)

Varsóban mutatkoznak be a magyar–román kutyák

Az A kategóriás Varsói Filmfesztivál (október 14–28.) Free Spirit, azaz Szabad Szellem elnevezésű szekciójában lesz a magyar–román koprodukcióban készült dokumentumfilm, a Ki kutyája vagyok én? nemzetközi premierje. A számos magyar és nemzetközi díjjal kitüntetett kolozsvári magyar rendező, Lakatos Róbert társadalmi szatírája a kutyatenyésztéssel kapcsolatos problémák metaforáján keresztül beszél az erdélyi magyar identitásról és más izgalmas társadalmi kérdésekről. 

A varsói filmfesztiválon az elmúlt években számos magyar alkotás indult útjára: itt volt többek között a Ruben Brandt, a gyűjtő, a Valan – Az angyalok völgye, a Spirál és a Lajkó – Cigány az űrben nemzetközi premierje is. A hol humoros, hol megrendítő, hol szívet melengető Ki kutyája vagyok én? romániai bemutatója még a varsói nemzetközi premier előtt lesz a nagyszebeni Astra fesztiválon holnap, október 14-én, Varsó után pedig a rangos tallinni filmfesztiválon, illetve a budapesti Verzión is vetítik majd, emellett a Jihlavában rendezett Silver Eye Awardra is jelölték. A magyar mozikban november 10-től lesz látható.