A bauhaustól a balettlányokig – érdekességek az újranyitott operaház és a város legszebb bauhaus villája kapcsán

Walter Rózsi villája

Walter Rózsi, született Walter Rozália Mária (1899–1974) a két világháború között ünnepelt operaénekes volt. Már hétévesen bekerült az Operaház balettiskolájába, majd a budapesti Zeneakadémián és Milánóban is tanult. Professzionális énekesi karrierje 1921-ben indult, és hamarosan az Operaházba került, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. Népszerűségének fénykorát az 1930-as években élte, amikor nemcsak a színházi és zenei szaklapok, de a bulvársajtó is rendszeresen beszámolt pályafutásának és magánéletének részleteiről.

A nevével fémjelzett villa a Városligeti fasori (akkor Vilma királynő úti) szanatóriumok (Glück-vízgyógyintézet, Grünwald- és Herczel-szanatóriumok) szomszédságában épült, a Grünwald-szanatórium telkéről kihasított területre. A villát Fischer József, a modern magyar építészet jeles alakja tervezte. A tervezésben nagy szerepet játszott Pécsi Eszter, az első magyar statikus mérnöknő, Fischer felesége, aki az épület vasbeton szerkezetéért felelt.  Az 1936-ban kevesebb mint hat hónap alatt felépült Walter-villa Fischer építészetének kiemelkedő alkotása, egyben a modern magyar lakóház-építészet jelentős példája. 

A Walter Rózsi-villa felújítása 2020 őszén kezdődött meg Kokas László építész (Kokas Műterem) tervei szerint, a Magyar Művészeti Akadémia finanszírozásában. A felújított villa ez év tavaszán nyitott meg és a  kiállítások mellett tárlatvezetéseknek, nyilvános eseményeknek, előadásoknak és kisebb koncerteknek is helyet tud adni.

A villa honlapján érdekes képanyag látható az épületről – bauhaus rajongóknak igazi csemege: Walter Rózsi-villa (walterrozsivilla.hu)

Operatörténet a kulisszák világából

„Senkit sem ölnek meg annyira, hogy halála előtt ne tudjon még tíz percet énekelni!” – olvasható Karczag Márton operajátszásról szóló blogján, ahol érdekességekről számol be a kulisszák mögül. Érettségi után segédszereplőként került az Operaházba, majd a szakmai körökben csak Bányaként emlegetett kottaarchívumban dolgozott. 2013-ban lett az Operaház muzeális gyűjteményének kezelője, több évtizedes relikviák őrzője és feldolgozója. Számára az operaházi munka – lassan harminc éve – óriási szerelem. Ahogy mondani szokta: a lemez A oldalát már sokan sokszor megírták, őt az elfeledett B oldal érdekli.

Például itt egy rövid anekdota egy vele készült interjúból:

„Budapest ostroma idején, 1944 decemberétől sok művész az Operaház pincéjébe menekült, bujkált két hónapig. Kodály Zoltán és felesége is itt húzták meg magukat. Kodály itt fejezte be a Missa brevist, amelyet először a ruhatárban mutattak be. Egy nap megjelentek az orosz katonák, akik csokoládét hoztak Kodálynak, majd sóvárogva megkérdezték, hol vannak a balettlányok… Nem akarták veszélybe sodorni őket, ezért azt mondták az oroszoknak, jöjjenek vissza este, addigra itt lesznek. Gyorsan kidekoráltak néhány páholyt, majd valaki átsétált az egyik környékbeli nyilvánosházba, és „kibérelt egy-két balettlányt”.”

Az interjút teljes terjedelmében itt olvashatjátok: Hol vannak a balettlányok? (magyarnemzet.hu)

Karczag László írásai a Papageno.hu oldalon és saját blogján olvashatók: Caruso (blog.hu)

Opera otthonra

2022. március 15-étől a felújított Operaház ismét várja az építészet és a kultúra iránt fogékony látogatóit vezetett túrák keretében. Ismerje meg, miként született újjá az opera- és balettjátszás fellegvára, hogyan nyerték vissza eredeti fényüket az épület csodás terei, és milyen korszerű újítások várják az előadásokra érkező közönséget!

Bővebben: OperaTour – épületlátogató túra a megújult Operaházban – Opera

A távolból is elérhető:

On Demand Opera

A 2022 februárjában induló szolgáltatás lehetőséget biztosít arra, hogy az OPERA produkciói egész évben hozzáférhetők legyenek, nem pusztán akkor, mikor azokat műsorára tűzi. A három árkategóriában elérhető előadások szerény összegért cserébe egy héten át full HD (1920×1080 képpont) képminőségben, sztereó hangzással, magyar felirattal nézhetők vissza.

Stream

Az OPERA 2021 januárjától vezette be teljes opera- és balettelőadások fizetős streamelését, köztük premierek és repertoárprodukciók egyaránt megtalálhatók voltak. Az intézmény a jövőben is tervezi egyes előadások élő előadások élő közvetítését.

OperaLive

A 2020. szeptember és 2021. júniusa között a Facebookon ingyenesen közvetített több mint száz áriaesteknek, operakeresztmetszeteknek, kamarakoncerteknek és egyéb különleges eseményeknek köszönhetően a műfaj kedvelői nem maradtak operaélmény nélkül a korlátozások idején sem. A MaszkaBál, a Tercett-Trió-Trois és az OperaSzerda elnevezésű sorozatok egyes darabjai továbbra is visszanézhetők az OPERA közösségi oldalán.

Virtuális épületbejárásra sajnos egyelőre csak az Eiffel Műhelyház játszóhelyen van lehetőség, de ez is nagyon érdekes:

Eiffel Műhelyház (matterport.com)

Hasznos linkek operakedvelőknek:

Interjúk, információk, érdekességek: Opera – Deszkavízió (deszkavizio.hu)

A Youtube-on pedig ezen a linken lehet előadás-részleteket nézni profi, hivatalos videókon: Optimum Solution Enterprise Opso – YouTube