Így készül a szigetközi halászlé!

A recept és a fotó is saját, mely az Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből c. könyvben is megjelent, épp karácsony előtt: Főoldal – Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből (szigetkozikonyv.hu)

Előkészítés: 1 óra
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (8 adag):
2 kg ponty
2 kg vegyes apróhal
5 nagy fej hagyma
2 nagy, érett paradicsom
1 zöldpaprika
150 g mangalicazsír
100 g édes őrölt pirospaprika
4 evőkanál só
1 evőkanál őrölt bors
kb. 8 liter víz

A tálaláshoz:
1 db erőspaprika, Erős Pista vagy szárított cseresznyepaprika

Elkészítés:

  1. A pontyok fejét és farkát levágjuk, a törzsét 2 cm vastag szeletekre vágjuk – ez utóbbit félretesszük.
  2. 100 g zsírban enyhén megpirítunk 4 apró kockákra vágott hagymát, majd egy liter vízzel felengedjük és feloldjuk benne a só felét. Belerakjuk a megtisztított apróhalat, a pontyok fejét és farkát, a paradicsomot és a paprikát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és az egészet puhára főzzük.
  3. Ha elkészült, levesszük a tűzről, a csontos részeket kivesszük belőle, és az egészet átpasszírozzuk.
  4. A bográcsban a maradék zsíron megpirítjuk a maradék 1 fej hagymát, amit apróra vágunk. Felengedjük egy liter vízzel, beleszórjuk a pirospaprikát és főzzük, amíg a paprika színe kioldódik. Hozzáadjuk a borsot is és a só másik felét.
  5. Belekeverjük a passzírozott alaplét, az alaplé mennyiségével megegyező mennyiségű vízzel felhígítjuk és felmelegítjük.
  6. Végül a félretett pontyszeleteket belefőzzük és frissen tálaljuk. Ez utolsó szakasz során már nem szabad megkeverni, hogy ne törjük össze a pontypatkókat!
  7. Tálalásnál kínálhatunk hozzá valami csípőset: erős paprikát, cseresznyepaprikát vagy Erős Pistát.