Szakirodalom – gyorsan, érthetően

Alább betekintést adunk a közösségi alapítványok elméleti és gyakorlati alapvetéseivel foglalkozó legfontosabb magyar- és angol nyelvű publikációkba. Rövid tartalomismertetéssel és ajánlással segítjük az eligazodást.

Magyar nyelvű irodalom

Közösségi alapítványok Magyarországon – a Ferencvárosban és azon túl (Benedek Gabriella – Kovács Edit – Scsaurszki Tamás, 2012)

Ez a hosszabb lélegzetű cikk betekintést ad a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány elindítását megelőző fejlesztő és szervező munka részleteibe: feleleveníti a dilemmákat, kudarcokat, sikereket, tapasztalatokat. Elsősorban azoknak ajánljuk, akiket a gyakorlati terepmunka érdekel. (Az írás a Civil Szemle 2012. évi 2. számában jelent meg.)

Tudjon meg többet az alapokról! Magánadományozás a visegrádi országokban (Benedek Gabriella at all., 2012)

Elkülönített alapok: mik ezek, miért indítanak ilyet, hogyan működnek és milyen eredményeket érhetnek el? Ezekre a kérdésekre keres választ a kiadvány több mint tíz régióbeli esettanulmányon keresztül. Az elkülönített alapok a közösségi alapítványok legjellegzetesebb „eszközei“ a helyi adományozás fejlesztésére – a magyar részben, közösségi alapítványok híján, a magánadományozás követendő példáit mutatják be a szerzők. Azoknak ajánljuk, akiket érdekel a hosszú távú adományozás és céljaik megvalósításához megfelelő eszközöket keresnek.

Helyben – közösen. A közösségi alapítványok (Benedek Gabriella – Kovács Edit – Scsaurszki Tamás, 2009)

E brosúra könnyen érthetően és röviden kívánja bemutatni a közösségi alapítványi koncepció lényegét és azt, hogy a különböző helyi szereplőknek (önkormányzat, vállalatok, civil szervezetek és magánszemélyek) miért lehet fontos egy közösségi alapítvány megszervezése és működése. A pároldalas színes kiadvány kitűnő első olvasmány lehet azoknak, akik csak most ismerkednek a közösségi alapítványokkal.

Mit érdemes tudni a hazai civil szakembereknek a közösségi alapítványokról? (Benedek Gabriella – Kovács Edit – Scsaurszki Tamás, 2009)

Civil szektorral foglalkozó szakembereknek szóló részletesebb írás, amelyben a szerzők bemutatják a közösségi alapítványok történetét, működését, ismérveit és jellegzetességeit, valamint felvetnek a hazai elterjesztéssel kapcsolatos néhány gyakorlati kérdést is. (Az írás a ph-Értékben jelent meg.)

Hol vannak és mivel foglalkoznak korunk Demeter Gáborjai? (Kovács Edit–Bardócz Iván–Benedek Gabriella–Komáromi Mátyás–Scsaurszki Tamás)

Kitárulkoztunk. A Civil Szemle 2017/1-es számában számot adtunk a KözösALAPON program első négy évéről, a tényekről, a változáshoz való viszonyunkról, tapasztalatainkról, motivációinkról, küzdelmeinkről, aggályainkról, sikereinkről, terveinkről és persze azok módosításairól írtunk. Cikkünk a 67. oldalon kezdődik.

Közösségi alapítványok Magyarországon (Sztripszky Hanna)

Hanna megírta az első magyar nyelvű szakdolgozatot a hazai közösségi alapítványokról. Abból a feltételezésből indult ki, hogy a közösségi alapítványok releváns megoldást kínálnak a függetlenség, a pénzügyi stabilitás és a transzparencia civil szervezeteket érintő, igen erős hazai kihívásaival szemben.

A közösségi alapítványok helyzete Magyarországon 2019 –ben (Bodnár Erika)

Erika szakdolgozatában erős elméleti megalapozás után leírja a közösségi alapítványok történetét, fejlődését a visegrádi országokban és Magyarországon. A szektor kulcsszereplőivel készített interjúi pedig arról szólnak, mire mentek, mire mehetnek ezen újszerű társadalmi intézmények hazánkban. A dolgozat nemcsak olvasmányos, de érzelmekben is igen gazdag.

Angol nyelvű szakirodalom

Change comes from the bottom up – community foundation’s role in 25 years of building civil society

Gyökeres változásokat hoztak az elmúlt 25 évben a helyi társadalmak működésében, érzékenységében a közösségi alapítványok a visegrádi országokban. Most közzétették sikeres társadalomformáló receptjeiket. Érdemes tanulni belőlük.

Association for Commuity Relations: Cultivating the charitable impulse countrywide (C. S. Mott Foundation, 2012)

A kiadvány a romániai közösségi alapítványi mozgalom fejlődését támogató legfontosabb szervezetet, az Association for Community Relations-t, filozófiáját és programjait mutatja be röviden, olvasmányos formában. Mindenkinek ajánljuk!

President’s Annual Message (C. S. Mott Foundation, 2012)

A szokásos elnöki üzenet részletesen ismerteti, hogy a Mott Alapítvány miért és hogyan támogatta közel 150 millió dollárral a közösségi alapítványokat világszerte az elmúlt évtizedekben. Szívesen ajánljuk azoknak, akiket érdekelnek a hosszú távú stratégiák!

More than the poor cousin? The emergence of community foundations as a new development paradigm (Jenny Hodgson – Barry Night, 2010)

A szerzők néhány esettanulmányon és a Global Fund for Community Foundations által támogatott szervezetek adatain keresztül szemléltetik a közösségi alapítványok fejlődését a globális Délen. A dolgozat a közösségi alapítványok közép és kelet-európai megjelenését és fejlődését az alulról építkezés globális trendjének régiós megjelenéseként értelmezi. Érdekes olvasmány, elsősorban a fejlesztés és a nemzetközi segítségnyújtás iránt érdeklődőknek ajánljuk.

The Balancing Act … (Dorothy Reynolds, 2008)

A sorozat a közösségi alapítványok három alapfunkcióját mutatja be egy-egy füzetben. Pontos leírásokkal, közérthetően ismerteti a támogatásosztásban, az adománygyűjtésben és a közösségfejlesztésben az évtizedek során bekövetkezett változásokat, s még azt is érzékelteti, hogy az egyes funkciók miképp valósultak meg a világ különböző részein. Dorothy Reynolds, a füzetek szerzője, a Community Foundation of Greater Flint igazgatójaként, majd a C. S. Mott Alapítvány tanácsadójaként megannyi közösségi alapítvánnyal dolgozott a világ különböző pontjain, így Közép-Európában is többször járt. Kitűnő olvasmány azoknak, akik már beleszerettek a közösségi alapítvány koncepciójába és szeretnék elmélyíteni tudásukat.

When Size Matters: The phenomenon of community foundations in small towns and rural areas of Russia (Larisa Avrorina and Yulia Khodorova, CAF Russia, 2017)

A 2010-es években váratlan és jelentős fejlődésnek indultak a közösségi alapítványokhoz igen hasonlító „vidéki alapok” Oroszországban. A tanulmány a jelenség okait, a vidéki alapok működésének eredményeit és fejlődési lehetőségeit veszi számba. Nem utolsósorban azért ajánljuk, mert sok hasonlóságot mutat az orosz helyzet a hazaihoz.

Local Leadership, Global Impact: Community Foundations and the Sustainable Development Goals (Natalie Ross, 2017)

A kiadvány éppen azt nyújtja, amit a címe ígér: hogyan kapcsolódhat a közösségi alapítványok munkája az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaihoz. Elméleti keret és számos esettanulmány a világ különböző pontjairól.

2016-ban az European Community Foundation Initiative sorozatot indított, a rövid publikációk országonként mutatják be a közösségi alapítványokat. Eddig megjelent a német, brit, olasz és román.

Dimensions of the Field. An In-Depth Analysis of the Community Foundation Movement (Community Foundation Atlas, 2014)

A tanulmány 52 ország 478 közösségi alapítványának adatai alapján vizsgálja a közösségi alapítványok helyzetét és fejlődését. Jelenleg ez a legfrissebb, globális adatokat felhasználó elemző munka.

Hasonló bejegyzések