Élő Adás: 2 milliót adtunk össze

Hány roma család boldogulását támogathatjuk egy tálca isler árával? Hány gyerek suliba járását tehetjük könnyebbé egy tornacipő árával? Hogyan inspirálhatjuk csapatok építését a közösségfejlesztők tudásának közkinccsé tételével, folyóiratuk, a Parola megújításával- akár egyetlen újság árával?

Méltóság, szabadság, szolidaritás, közös felelősség, jövőkép, közös cselekvés, autonómia, közösség – ezek a szívet- lelket melengető, friss levegőt hozó ideák egy helyen, egy időben mindenki számára kézzelfoghatóvá váltak, akik részt vettek a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány által rendezett, Élő Adás elnevezésű adománygyűjtő esten, május 16-án a Kőleves étteremben. A száz fős rendezvényen három civil szervezet három projektje mutatkozott be és gyűjött adományt közel 2 millió forint értékben.

Adni tudni kell, és tanulni lehet

Az adománygyűjtés embert próbáló feladata ma Magyarországon még mindig tanulást követel a civil szervezetektől és az adományozóktól egyaránt. Ebben van segítségükre például a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány Élő Adás elnevezésű rendezvénye, amely nem csupán a bemutatkozásra és a forrásgyűjtésre teremt alkalmat, hanem hal mellé hálót is ad. A kiválasztott civil szervezeteknek olyan felkészülési lehetőséget teremt, melynek során a legjobb szakemberektől sajátíthatják el, hogyan kell például prezentálni, az üzleti életben népszerű pitch formájában bemutatni projektjüket- vagyis magukat eladni, menedzselni. Sőt, megtanulni az adományozói kör létrehozásának csínját- bínját, fejleszteni a saját támogatói hálózatukat. A modell alapját a londoni székhelyű The Funding Network dolgozta ki, akik szerte a világban támogatják az Élő Adás know- how-jának terjesztését.

Több mint pénz: erő, hit

„A szervezetek nem „csupán” pénzt kapnak ezen az estén, hanem hitet, támogatást a munkájukhoz, amely sokszor embert próbáló, rögös út – ilyenkor tudunk erőt is adni nekik ahhoz, hogy folytassák, megerősítjük őket abban, hogy munkájuknak van értelme és mi ott vagyunk mellettük- ez az üzenet a legfontosabb talán.”- mondta az esemény főszervezője, Komáromi Mátyás, a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány kurátora, a program felelőse.

Május 16-án megtapasztalhattuk, hogy milyen érzés adni és részesévé válni egy közösségnek, egy jó ügynek – instant módon, egyetlen este, mindössze annyi idő alatt, míg lepereg egy film a moziban, míg elfogyasztunk egy több fogásos vacsorát- és szinte a felsoroltak árából tudunk támogatni nem csupán roma asszonyoknak megélhetést és reményt, gyerekeiknek jövőképet nyújtó szociális sütödét, hanem nélkülöző családok gyermekeinek rendes tanszerek beszerzését, és a 30 éves Közösségfejlesztők Egyesületének komplex és hősies munkáját bemutató Parola című lap megújítását is.

A Közösségfejlesztők Egyesületének lapja, a Parola

Tégy jót és beszélj róla- ez a Közösségfejlesztők Egyesületének jelmondata és ők ezt teszik harminc éve, régiónkban az első ilyen jellegű szervezetként nem csupán fejlesztik az ország kisebb- nagyobb közösségeit, hanem a jó gyakorlatokat fáradhatatlanul mesélik is- hogy tanulhassunk belőle. Folyóiratuk, a Parola ennek a munkának a krónikája, mely megérett a megújulásra- így ők arra vállalkoztak és indultak forrásokért, hogy minél szebb formátumban és minél könnyebben elérhetőek legyenek a közösségek fejlesztéséről szóló történeteik. A közösségfejlesztés elképesztően hatékony és egyben rendkívül komplex tudást igénylő munka: a magyarországi szakemberek egyaránt dolgoznak mélyszegénységben élő roma csoportokkal, akiknek a napi megélhetés megteremtése életbevágó, összefognak a főváros 12. kerületében magányos idősekkel, akiknek napi célokra, társaságra van szükségük, és céluk kistérségek felzárkóztatása is . A középpontban mindig az áll, hogy összehozzák az embereket és támogassák őket abban, hogy közösen, vállt vállnak vetve cselekedjenek egymásért, helyi ügyekért.Hitvallásuk, hogy minden közösség képes magáért kiállni, megteremteni a saját lehetőségeit, változtatni az életkörülményeiken- a megfelelő támogatással. A KÖFE részéről Boda Kitti egy baranyai 120 fős zsákfalu, Ág sikertörténetét mutatta be, ahol a mélyszegénységben élő, elsősorban roma családoknak sikerült kitörni a nincstelenség- cselekvésképtelenség- elszigeteltség ördögi köréből és a KÖFE támogatásával, de önerőből hozták létre és működtetik a környék egyetlen jól hasznosítható növénye, a kender – kiváló szigetelőanyag- termesztésére és a kezdetekben három pár emu tenyésztésére épülő szociális szövetkezetüket- mely ma reményt és megélhetést, jövőképet nyújt az ott élőknek. A Parola című folyóirat Ág és hozzá hasonló történetek és tanulságaik hű krónikája lesz a jövőben könnyen elérhető, modern formában- online is, hogy a közösségfejlesztők kivételes tudását minél többen kamatoztathassuk.

A monori Elfogadás Sütöde

Szintén jövőképet és megélhetést nyújtó, saját erőből és gondolatból kifejlesztett szociális szövetkezet, a monori Elfogadás Sütöde bővítésére adakoztak az Élő Adás résztvevői: a monori szegregátumban nem huszonegyedik századi körülmények között, mélyszegénységben élő roma asszonyok és családjaik támogatására létrejött cukrászda történetét. Juhász Katalin szociális munkás, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársamesélte el. Kata szintén a település lakója, testközelből ismeri a körülményeket. A szociális sütöde ma még alig nagyobb egy átlagos háztartás átlagos konyhájánál és négy asszony tud dolgozni benne. Pedig a monori nők isteni sütijeit, hála az égnek, egyre többen keresik a környék piacain és egyre több esküvőre, konferenciára rendelnek tőlük- ehhez bővíteni kell a műhelyt. A sütöde nem egyszerűen munkahely, hanem erőt, hitet adó példa arra, hogy önerőből is lehet vállalkozni, összefogni, példát mutatni a telepen élő, elsősorban fiatalabb nőknek, sőt gyerekeknek, hogy van lehetőség a méltóságteljes, örömet és pénzt, megbecsülést is adó munkára.

Főnix mozgalom Légy OTT!– program

Horgas Péter képviselte a nemrég alakult Főnix Mozgalom egyik célkitűzését, az iskolakezdés támogatását jelentő Légy OTT! programot . Közel 300 ezer gyerek él hazánkban, – az iskolaköteles korúak negyede!- akik nap mint nap úgy mennek suliba, hogy nincs rendes tornacipőjük, se tolltartójuk, se füzetük, se táskájuk. Számos nélkülöző családnak jelent hatalmas segítséget, és teszi lehetővé az iskolába járást, ha legalább ezek az alapok biztosítva vannak a gyerekeiknek. A Főnix Mozgalom most elsősorban arra gyűjtött adományokat, hogy a megfelelő tanszerek időben legyenek ott, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, hosszú távon azonban célkitűzésük, hogy összefogással, civil kezdeményezésekkel a helyzetet jogszabályi szinten is rendezzék és a legégetőbb társadalmi problémákra új válaszokat, új megoldásokat keressenek és vigyenek végig a mozgalom keretében.

A Gyökerek és Szárnyak Alapítvány folyamatosan várja az Élő Adás iránt érdeklődő civil szervezetek, partnerek jelentkezését!

Parola: 654 000 Ft

Legyen OTT: 607 000 Ft

Elfogadás Sütöde: 678 000 Ft

Hasonló bejegyzések