Megérteni Magyarországot – így formálhatjuk a jövőt

A hazai társadalom kevéssé ismert, de a jövőt meghatározó trendjeiről, valamint kultúraváltás lehetőségét hordozó civil kezdeményezésekről rendeztünk konferenciát.

A Gyökerek és Szárnyak Alapítvány munkájának sikeréhez nélkülözhetetlen, hogy több különböző nézőpontból is megértsük Magyarország meghatározó társadalmi folyamatait – azokat is, amelyek nem tartoznak az érdeklődés homlokterébe. Ezért szerveztük a Megérteni Magyarországot című konferenciánkat, ahol kiváló előadók adtak látleletet a hazai társadalom kevéssé ismert, de a jövőt meghatározó trendjeiről, valamint bemutattunk olyan civil kezdeményezéseket, amelyek a kultúraváltás lehetőségét hordozzák vagy már sikerre is vitték ma, Magyarországon.

Konferenciánk támogatói is rendkívül színes közösség képét mutatják: a ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius célja a nemzetköziség és a szokatlan tanulási módok népszerűsítése volt, a román közösségi alapítványokat támogató Association for Community Relations társszervezetként vett részt a finanszírozásban, Velki Tamás az alulról jövő társadalmi kezdeményezések intézményes bátorítását látja munkánkban, míg a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány Swimathonján keresztül több száz magánszemély támogatta kisadományaival a közösségeiket formálni kívánó helyi hősöket.

Hatást értünk el, méghozzá a meghatározó társadalmi trendekkel való ismerkedésen túl is: sokan helyben közelebb léptek a közösségi kezdeményezések világához, és a záró beszélgetés legfiatalabb résztvevője azt mondta: már sokkal inkább el tudja képzelni saját jövőjét Magyarországon.

A konferencián elhangzott előadások összefoglalója magyarul itt olvasható, angolul pedig itt.

Hasonló bejegyzések