A közösségi alapítványok története

A közösségi alapítványok története (év)számokban.

1914: Megalakul az első közösségi alapítvány az USA-beli Clevelandben. Frederick H. Goff, bankár és ügyvéd álma, hogy egyetlen, nagy, állandó alapba egyesítse Cleveland élő és elhunyt adományozóinak jótékony célokra felajánlott vagyonát. Az alap a város fejlődését szolgálná méghozzá úgy, hogy az alaptőke hozadékát közösségi vezetők osztanák el Cleveland lakóinak szellemi, morális és fizikai épülésére. Az álomból 1914 elején lesz valóság, s így megszületett a Cleveland Foundation.

1921: A kanadai Winnipegben megalakul az első nem amerikai közösségi alapítvány, a Winnipeg Foundation.

1969: A közösségi alapítványok gyors és látványos fejlődésnek indulnak – köszönhetően az őket érintő adózási szabályok megváltozásának.

Az 1970-es években már több száz közösségi alapítvány működik az USA-ban és Kanadában, Észak-Amerikán kívül viszont még egy sincs.

1979: Észak-Írországban megalakítják a Community Foundation for Northern Ireland-et (eredeti nevén Northern Ireland Voluntary Trust), az első európai közösségi alapítványt.

1983: Megalapítják az első közösségi alapítványt Ausztráliában (Victoria Community Foundation).

1991: A közösségi alapítványok megjelennek Ázsiában: Japánban az Osaka Commuity Foundation, míg Indiában a Bombay Community Public Trust az első közösségi alapítványok az országukban.

1994: Besztercebánya: megalakul a Healty City Community Foundation az első közösségi alapítvány az európai kontinensen.

1996: Elindul az első német közösségi alapítvány, a Güterslohban.

1997: Afrika is csatlakozik: Kenyában a Kenya Community Development Foundation, Zimbabwében a Community Foundation for the Western Region of Zimbabwe az első közösségi alapítványok a kontinensen.

1998: Csehországban, Lengyelországban, Oroszországban megalakulnak az első közösségi alapítványok.

1998 tekinthető a fordulat évének, amikor számos nemzetközi (globális) program indul a közösségi alapítványok globális elterjesztésének támogatására. A mozgalom ekkor még mindig nagyon Amerika-központú: Észak-Amerikában kb. 700 közösségi alapítvány működik, míg az azon kívüli közösségi alapítványok száma alig éri el a 100.

1998 fordulatot jelent a régiónkban is: többéves országos programok indulnak, hogy elősegítsék a közösségi alapítványok fejlődését. Ezeknek köszönhetően 2009 végén Bulgáriában 12, Csehországban 5, Lettországban 5, Lengyelországban 32, Oroszországban 43, Szlovákiában 10 közösségi alapítványt tartanak számon. Eközben Európa más országai is szépen növekednek: Nagy-Britanniában 59, Németországban megközelítőleg 250 van.

2007: Megalakul a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány, az első magyar nyelvű közösségi alapítvány, egyben az első ilyen intézmény Romániában. Őket a Kolozsvári Közösségi Alapítványköveti 2008-ban. Ezzel látványos fejlődés kezdődik Romániában: 2016-ban már 16 közösségi alapítvány működik az országban.

2009 végére a 1,680 közösségi alapítvány működik világszerte, míg 2000-ben „mindössze“ 905 volt. A legszembetűnőbb az európai közösségi alapítványok számának növekedése: a 2000-es 103-ról 2009-re 631 lett; Észak-Amerikában az évtized eleji 700 880-ra emelkedett; míg a többi kontinensen összesen 169 volt.

2011 decemberében, kétéves szervezőmunka után, jogerősen bejegyzik a Ferencvárosi Közösségi Alapítványt, az első hazai közösségi alapítványt.

2014-ben elindul a KözösALAPON program, a magyarországi közösségi alapítványok fejlődését hosszú távon támogató országos program, mely szakmai és pénzügyi támogatással segíti új hazai közösségi alapítványok megalakulását, majd a bejegyzett közösségi alapítványok munkáját. A program a Civitalis Egyesület és a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány közös munkája.

2016-ban 3 új közösségi alapítványt jegyeznek be Magyarországon: a miskolci Térerő Közösségi Alapítványt a Városunkért, a Pécsi Közösségi Alapítványt és a Dunakanyar Szolgálat Közösségi Alapítványt.

2017. szeptemberében a European Community Foundation Initiative (ECFI) megszervezi az első Európai Közösségi Alapítványi konferenciát Cardiff-ban. Az ECFI-t azért hozták létre, hogy az európai közösségi alapítványi mozgalmat erősítse.

2018-ban 1866 közösségi alapítvány működik a világ 5 kontinensén. Ebből 669 Európában. Miközben az első közösségi alapítvány több, mint 100 éves, a működő szervezetek 2/3-a 25 évnél fiatalabb.

(Forrás: communityfoundationatlas.org)

Hasonló bejegyzések