A közösségi alapítványok országos találkozója

2023. június 3-án KözösAlapon programunk 10 partnerszervezetének képviselőivel találkoztunk: ismerkedtünk, inspirálódtunk, tudást és jó gyakorlatokat osztottunk meg egymással. Témánk az adománygyűjtés volt, melyről kiscsoportokban beszélgettünk szakértők bevonásával. Nagy örömünkre az eseményen Magyarország első közösségi alapítványa, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány és a még bejegyzés előtt álló szervezőcsoportok is résztvettek.

Alapítványunk KözösAlapon programja jelenleg 8 közösségi alapítvánnyal és 5 szervezőcsoporttal dolgozik együtt, akik az ország más-más pontjain, de ugyanazzal a céllal jöttek létre: aktív, a saját környezetükért felelős és cselekvő emberek közösségét építik.

Ahogy a közösségi alapítványok világa is, úgy az azokat létrehozó emberek is sokszínűek. Most ezt a fantasztikusan színes világot szeretnénk közelebb hozni, és bemutatni minden csapat 1 oszlopos tagját: kik ők, mit jelent számukra a közösség és min szeretnének változtatni azon a településen/abban a kerületben, ahol dolgoznak.

Etelközi Péter a Budapest harmadik kerületében, Óbudán működő Jóbuda Harmadik Kerületi Közösségi Alapítvány tagja. 40 éven keresztül vezetőként dolgozott, de az ő munkája nem az emberek irányítása volt, hanem hogy a különböző irányból érkező fénysugarakat egy nyalábba fogja, hogy világítson. A közösségi alapítvány pedig egy kiváló lehetőség arra, hogy különböző egyéniségeket egy cél érdekében összefogjon. A közösség biztonságot és lehetőséget jelent számára: egy biztonsági hálót, ami megfog és megtart, hogy ne ess nagyot és lehetőséget arra, hogy irányt adjon az értelemnek. A június 3-i országos találkozón új arcokat ismerhetett meg, és sok-sok mosolyt és gondolatokat visz el magával.

Hunyadi Zsuzsa a Kétker Közösségi Alapítvány kurátora. A közösség számára együttműködést, szolidaritást, közös értékrendet és cselekvést jelent. Szeretné, ha minél több olyan egymásra odafigyelő közösség jönne létre, akik megtapasztalnák a közös gondolkodást, cselekvést és megéreznék, hogy megérte és szívesen mennének tovább együtt. Két nagyobb pályázatuk révén is látják, hogy elkezdtek kisebb közösségek szerveződni a kerületben- akár egy házon, akár egy utcán belül. A június 3-i országos találkozó reményt adott neki, hogy egy jó adományozó megtalálásához idő, kapcsolatépítés és bizalom kell: nem is annyira fundraising, hanem inkább friendraising.

Jezerniczky Márta a ceglédi szervezőcsoport tagja. A közösség az egész életét átszövi, mivel pedagógus. Az osztályközösséget nagyszerűnek találja, és ezt nagyon szeretné megteremteni az iskolán kívül a társadalomban is. Fiatal kora óta közösségben nőtt fel, akkor érzi jól magát, ha emberek között lehet. Azt tapasztalja, hogy nem csak Cegléden, hanem egész Magyarországon elharapózott a nyers, bántó kommunikáció, és szeretne ezen változtatni, hogy a sértegetés helyett a másik álláspontjának megértése, elfogadás vagy akár vitatása történjen inkább. A június 3-i országos találkozóról az elkötelezettséget és egymás megismerését, mint adományt viszi el magával.

Kraszkó Márta a békéscsabai szervezőcsoport tagja. Úgy érzi, hogy kevés kapcsolódási pont van az emberek között, ezért is szeretné összekapcsolni a generációkat. Nagyon sok nagymamátlan fiatal és unokátlan nagymama van, fontos lenne, hogy akik ebben az elöregedő városban élnek, megtalálják egymással a hangot. Nem biztos, hogy minden ember tudja, hogy mennyire fontos kapcsolódni, és ezt meg kell nekik tanítani, meg kell mutatni, hogy jó együtt lenni, jó együtt átélni dolgokat. A június 3-i országos találkozóról azt viszi el magával, hogy nagyon sokan vannak hasonlóak, akik ugyan más földrajzi helyen, de ugyanazért a célért dolgoznak. Amikor átélheti azt, hogy amit ő szeretne, az másoknak is fontos, az nagyon jó érzés.

Kötél Péter a józsefvárosi szervezőcsoport tagja. Abban hisz, hogyha a saját közösségében rendet tud tenni, akár a társasházban, az utcában, a kerületben, akkor az tud előreveinni, hiszen közösen csináljuk, magunknak csináljuk. Viszont ha ez nem sikerül, akkor lehet ő is el fog menni az országból. Hisz a közösségépítésben, hogy közösen tudunk megvalósítani dolgokat. Józsefvárosban nagyon vegyes a lakosság összetétele, a hajléktalantól a szuper gazdagig mindenki megtalálható, ezért nehéz egy fókuszt megjelölni, amivel mindenki tud azonosulni, de szeretné, ha tisztábbak lennének az utcák, élhetőbb és zöldebb lenne a közeg. A június 3-i országos találkozóról a kapcsolati tőkét viszi magával: úgy érzi, hogy hasonló habitusú, mentalitású embereket ismerhetett meg.

Huszti Éva a nyíregyházi Helyi Szálak Közösségi Alapítvány tagja. Nagyon szeret Nyíregyházán élni, nem itt született, de itt találta meg a mindennapjait, itt alapított családot. Nagyon fontos számára, hogy ez a város minél tovább legyen élhető, és tudják, tapasztalják meg a nyíregyháziak, hogy tudnak tenni a közösségeikért. Hiszi, hogy a közösségben rejlő potenciálokat fel tudják használni, mert a felmerülő globális problémákat lokális szinten lehet kezelni. Szeretné, ha az emberek megtapasztalnák, hogy milyen közösen dolgozni egy-egy ügyön, és a közösségi alapítványuk ehhez tud kiskapukat nyitni. A június 3-i országos találkozóról a társaságot viszi el magával, ami megerősíti a munkájukat és a szervezetüket is.

Paál Rita a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány kurátora. A közösség számára egy összetartó erőt jelent, hiszi, csak úgy működhet, ha az emberek kapcsolódnak egymással. Több mint 10 év közösségfejlesztői múlttal a háta mögött megtapasztalta, átélte a közösségi erőt, és ez küldetése is, hogy nyitogasson másokat is ebbe az irányba. Ferencvárosi lakosként és civilként szüksége van az új impulzusokra, és ezt most egyértelműen az FKA köre adja meg. A június 3-i országos találkozón új embereket ismerhetett meg: különböző helyekről, más-más tapasztalattal, mentalitással, érzéssel érkező embereket, és ezt csodálatos volt megélnie.

Mató Edina a miskolci szervezőcsoport tagja. A közösség számára egyenlő Miskolccal. Azt még nem tudja, hogy hogyan, de szeretne az ott élő emberek hangulatán pozitív irányba változtatni. A június 3-i országos találkozóról mankót visz magával, nagyon sok új tapasztalatot ismerhetett meg, amik segítségül szolgálhatnak a csapatuk munkájához.

Monostori Éva a tatabányai szervezőcsoport tagja, és ugyan tatabányai, jelenleg nem ott él. Hiszi, hogy a szervezőcsoport és majd a közösségi alapítvány munkáján keresztül nem egy, hanem minden ügyre hatással lehet, ami ott helyben fontos. Közösségfejlesztő, a közösségre mint éltető erő, mozgató rugó gondol. A június 3-i országos találkozón a személyes kapcsolatépítés mellett új, kézzelfogható ötleteik is születtek az adománygyűjtés témájában, amiket ki is szeretnének próbálni majd.

Rakusz Márta az Egri Közösségi Alapítvány kuratóriumi elnöke. A közösség számára kapcsolódást jelent, szeretné, ha nem vennék az emberek készpénznek azt, amilyen közösségben élnek. Tegyünk bele, ne csak kapjunk – ettől lesz fenntartható és még jobb. Sokan látják reménytelennek azt, hogy a közösségért tegyenek, és az, hogy ők kitartóan tesznek az egriekért, úgy látja, hogy motiválja, bátorítja ezeket az embereket. Szép lassan építkezve el lehet indítani ezt a fajta gondolkodást. A június 3-i országos találkozó megerősítette, hogy rengeteg mindent tudnak egymástól tanulni formálódó és már bejegyzett közösségi alapítványként. Nagyon fontos dolgok hangoztak el, és az adománygyűjtés területén is kapott egy löketet.

Hasonló bejegyzések