| |

„Remény? Magyarországról? Erre számítottam a legkevésbé!” – a demokráciáért kampányoltunk

Csaknem 10,4 millió forint támogatást osztottunk a választások tisztaságáért dolgozó négy civil szervezet számára a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány Élő Adás Plusz nevű rendezvényén, és a hozzá kapcsolódó adománygyűjtő kampányban. Miért érdekes a magyar választások tisztasága külföldön? Milyen visszhangot váltott ki az alapítvány szokatlan témájú kampánya Európában? Erről beszélgettünk Scsaurszki Tamás kuratóriumi elnökkel.

Miért szervezte meg ezt a szokatlan adománygyűjtést a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány?

Azért, mert a választások nagyon fontosak – ez a legfontosabb demokratikus intézmény. Magyarországon sokan úgy vélik, hogy a szavazás nem lesz korrekt, ezért azt találtuk ki, hogy egy különleges adománygyűjtő rendezvényen keresztül támogatjuk a voksolás tisztességes és törvényes lebonyolításáért dolgozó civil szervezeteket. 

Alapítványunk a civil társadalom fejlesztésével és közösségek építésével foglalkozik; ahhoz, hogy dolgozni tudjunk, demokráciára van szükség, és arra, hogy a közösségért dolgozó emberek megbecsülést és elismerést kapjanak, ne megbélyegzést. 


Tények, számok

A Gyökerek és Szárnyak Alapítvány Élő Adás Plusz nevű rendezvényén és a hozzá kapcsolódó adománygyűjtő kampányban mintegy 15 ország többszáz adományozója összesen 10 373 287 millió forinttal támogatta a magyar választások tisztaságáért dolgozó civil szervezeteket. A Civil Kollégium Alapítvány 2 464 059, a Közélet Iskolája 1 720 812, a Számoljunk Együtt 2 626 183, a Nyomtass Te is! Pedig 3 562 233 forintot gyűjtött tevékenysége folytatására, kiteljesítésére. 

A Számoljunk Együtt! azért dolgozik, hogy a választások napján minden egyes szavazókörben legyen a hatalomtól független delegált. A Nyomtass te is! saját szerkesztésű hetilapját terjeszti olyan kistelepüléseken, ahol csak a kormány által uralt médiát érhetik el a lakosok. A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezői a legszegényebb térségekben a szavazatvásárlások visszaszorításáért dolgoznak majd, míg a Közélet Iskolája ingyenes képzést tart civil szerveződéseknek arról, hogy az országgyűlési választást és a kampányt kihasználva miként tudják előmozdítani saját ügyüket.

Nem sodródott túl közel az alapítvány a pártpolitizáláshoz?

Úgy gondolom, nem. Nem egyik vagy másik pártot támogatjuk, hanem azt biztosítjuk, hogy a legfontosabb demokratikus intézmény, az országgyűlési választás tisztán, tisztességesen és törvényesen valósuljon meg. 

Miért pont külföldről gyűjt pénzt az alapítvány?

Azért, mert Magyarországon már nagyon sokan nagyon sokat hozzátettek ehhez a munkához. Külföldön is számos embernek fontos a magyarországi választás: itt elsősorban a határokon túli magyarokra gondolok – a szomszédos országokban, a Nyugat-Európában, és az Európán kívül élőkre. Nekik van választójoguk, fognak is vele élni, és ők azok, akik kampányunk sikeréhez hozzájárultak. 

Fontos ez az ügy európai szinten is, hiszen Magyarország az Európai Unió része, e közösség pedig arról szól, hogy a tagállamokban demokrácia és jogállam van. Ezzel együtt sokan úgy érzik, hogy mindez Magyarországon veszélyben van, és az adományok azt mutatják, hogy nemcsak közösséget vállalnak velünk, de támogatnak is minket a demokrácia napi megvalósításában.

Fontos elmondani, hogy a kampányt önkéntesek hálózatán keresztül valósítottuk meg; ők New Yorktól Nagy-Britannián, Hollandián és Berlinen keresztül Bécsig, Varsótól Rozsnyón keresztül egészen Marosvásárhelyig kampányoltak, támogatást gyűjtöttek ezeknek a szervezeteknek és a törvényes választások ügyének.

Fent: Bolla Rita (Nyomtass te is!), Udvarhelyi Tessza (Közélet Iskolája), Pákozdi Éva (Számoljunk Együtt! )
Lent: Balogh Fruzsina (Civil Kollégium Alapítvány)

Milyen visszhangot keltett a kampány külföldön?

Alapvetően pozitívat. Hadd osszak meg egy történetet Lengyelországból. Amikor az ottani kollégákkal beszélgettem a kezdeményezésről, egyikük azt mondta: „Remény? Magyarországról? Erre számítottam a legkevésbé!”. A lengyeleket és más külföldieket felvillanyozta, hogy Magyarországról nemcsak olyan országként hallanak, ahol a demokratikus intézmények sérülnek, hanem olyan közösségként is, ahol a demokrácia fontos, és ezért sokan tesznek – a választási részvételen túl is. 

Nyilván nem akarom véka alá rejteni azt sem, hogy a hazánkról szóló negatív hírek is eljutottak mindenhova, ahová a kampányunk elért: tudnak arról, hogy az elmúlt hónapokban több olyan törvénymódosítás volt, amely megkönnyíti, sőt legálissá teheti a választási csalást. 

Miért pont ezt a négy szervezetet választotta ki a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány?

Ismertük őket, bízunk bennük, de ami ennél is fontosabb: ezek a szervezetek a választókkal a választási körzetekben dolgoznak, és konkrét hatásuk lehet arra, hogy a voksolás törvényes és tisztességes legyen.

Szintén nagyon fontosnak tartom, hogy óriási hozzáadott értéket adnak: komoly infrastruktúrát, önkéntes-hálózatot hoztak létre és működtetnek kipróbált módszertan szerint, ezért az összegyűjtött támogatás hihetetlenül nagy hatást ér el. 

Például gondolja csak el: 10 000 forintért egy önkéntes, nagyvárosban lakó szavazatszámláló elmegy egy kistelepülésre, és ott többszáz szavazat törvényes megszámlálást biztosítja; vagy éppen 8000 forintból 1000 példányt juttathatunk el a Nyomtass te is! újságjából olyan kisvárosba, ahova sem az internetes portálok, sem a még megmaradt újságok nem jutnak el. Ez óriási befektetés, arányos megtérülés.

(Bardócz Iván)

Hasonló bejegyzések