|

Élő Adás: beindítottunk három társadalomformáló ügyet

Összesen 2,3 millió forinttal támogatott három társadalomformáló civil kezdeményezést a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány mintegy 80 fős adományozói közössége csütörtök este. Az Élő Adás nevű adományozói est nemcsak a pénzről szólt, hanem a párbeszéd és a szolidaritás elemi igénye is a felszínre került.

Június 3-án este mintegy 40 ember gyűlt össze a budapesti Három Holló Kávéházban a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány hagyományos, Élő Adás nevű rendezvényén; az adományozói estet ugyanennyien követték online. Ezúttal is három civil projektnek kínáltunk bemutatkozási és adománygyűjtő lehetőséget, aminek különösen nagy súlyt adott, hogy a koronavírus-járványt követő gazdasági válságban nagy szükség van arra, hogy a társadalomformáló civil kezdeményezések új lendületet kapjanak.

A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium Nomád Tábor nevű kezdeményezését 850 ezer forinttal támogatták az egybegyűltek: a tanoda nehéz sorsú, az iskolarendszerből kiesett fiatalokat karol fel, aminek fontos eleme a nyári tábor, amelyben a fiatalok az Alföld közepén, a semmiből közösen alakítják ki a táborhelyet, önellátásra rendezkednek be, és délutánonként élménypedagógiai módszerek felhasználásával építik közösségüket. Tanáraik szerint az együttlét a munkáról, az alkotásról és a bizalomról szól.

A Kisközösségi Program Új Koma Háló kezdeményezése 610 ezer forint támogatást kapott. A hálózat tagjai saját kisközösségeikben adnak válaszokat a klímaváltozás jelentette kihívásokra a legkülönfélébb módokon: használtruha-cserével, helyi piacok szervezésével, szemléletformálással és tapasztalatcserével is. Az Új Koma Háló őket segíti a megerősödésben, a kapcsolatépítésben és az együttműködésben.

910 ezer forintot kapott az adományozói közösségtől a Golgota Keresztény Gyülekezet Egyesület Mentés Másként nevű programja. Az egyesület nappali melegedőt üzemeltet hajléktalanoknak, a program célja pedig az, hogy egyre kevesebben vegyék igénybe ezt az ellátást, és akiben ambíció és tettvágy van, az az egyesület mentorálásával visszakerüljön a munka világába, és biztosítani tudja saját önálló életvitelét.

A Gyökerek és Szárnyak Alapítvány büszke arra, hogy adományozóival közösen érdemi támogatást adhatott olyan civil kezdeményezéseknek, amelyek hátrányos helyzetű társadalmi csoportok integrálására, és a globális kihívások kezelésének helyi lehetőségeire jelenthetnek szép és követendő példát.

A szikár tények felsorolásán túl el kell mondanunk, hogy sok-sok mosoly és nevetés, egymásra kacsintás, bizalom és kapcsolódás, figyelem és támogatás, együttérzés és meghatódottság jellemezte – ismét – az Élő Adást.

Az alapítvány EgyüttHATÓ programja a következő időszakban ellenőrzi a támogatások felhasználását, és rendre beszámol a projektek állásáról az adományozóknak.

Hasonló bejegyzések