Ukrán krízisalap: 11,5 millió forinttal segítettünk partnereinken keresztül

Bár minket is sokkolt Oroszország ukrajnai agressziója, jó darabig nem találtuk a helyünket, lassan ocsúdtunk. Magunkhoz térésünket nagyban segítette, hogy támogatottaink túlnyomó többsége fontosnak, munkájába vágónak tartotta a menekültekkel való foglalkozást – ezt hallva döntöttünk úgy, hogy elfogadjuk a számunkra elérhető nemzetközi támogatásokat.

Kapóra jött a koronavírus-járvány kirobbanásakor sikerrel alkalmazott gyakorlatunk is: tudtuk, hogy az ilyenkor megmozduló nagy külföldi alapítványoknak szükségük van nemzeti szintű közvetítő szervezetekre, amelyek ismerik a terepet, helyi kapcsolatokkal bírnak, és képesek eljuttatni a segítséget oda, ahol arra a legnagyobb szükség van. Összesen mintegy 11,5 millió forint kiosztásában vettünk részt, amelyek a Global Fund for Community Foundation-től, a George Pataki Centertől és számos magyarországi magánszemélytől származtak, mi pedig saját jelenlegi és volt támogatottainkat megkeresve biztosítottuk a pénz útját a rászorulók felé.

Tíz szervezet egészen különböző programjait tudtunk finanszírozni, melyeket közösségi alapítványok, KisVÁROS-programunk partnerei, és Élő Adásunkon szereplő civil kezdeményezések bonyolítottak le:

  • Kiss-Bakucz Orsolya – Diósd:
    120.000 forint pénzügyi támogatás 4, ukrán családokkal közösen megvalósított piknik megszervezésére a diósdi Kőbányában.
  • Pécsi Közösségi Alapítvány – Pécs:
    250.000 forint pénzügyi támogatás hagyományápoló és közösségépítő programok lebonyolítására menekült családok számára.
  • Egri Közösségi Alapítvány – Eger:
    850.000 forint pénzügyi támogatás menekült családok társadalmi beilleszkedésének megsegítésére.
  • Helyi Szálak Közösségi Alapítvány – Nyíregyháza:
    4.020.000 forint pénzügyi támogatás ukrán menekültek segítésére, a koordinációs feladatok ellátására és a segítők segítésére.
  • Kétker Közösségi Alapítvány – Budapest II. kerület:
    250.000 forint pénzügyi támogatás tárgyi adományok gyűjtésére, gyerek és családi programok szervezésére.
  • Jóbuda Harmadik Kerületi Közösségi Alapítvány – Budapest III. kerület:
    250.000 forint pénzügyi támogatás tárgyi és pénzadományt gyűjtésére és szétosztására menekült családoknak és az őket befogadó magánszemélyeknek.
  • Tűzcsiholó Egyesület – Tiszadob:
    600.000 forint pénzügyi támogatás a Tiszadobon és környékén ideiglenesen elszállásolt családok ellátására, és az összegyűjtött adományok koordinálására és elszállítására a határra és Ukrajnába.
  • Somnakuno Drom Roma Női Civil Egyesület – Nagykálló:
    1.450.000 forint pénzügyi támogatás a Nagykállóra és környékére, valamint Ibrányba menekülő több, mint 15 család ellátására és elszállásolására.
  • Ungi Mariann – Budapest:
    500.000 forint a Baba-Mama Szoba professzionális koordinálásáért: az először a Keleti Pályaudvaron, majd később a BOK csarnokban kialakított szoba az odaérkező ukrán női menekültek és gyermekeik számára nyújtott nyugodt, kulturált környezetet a tisztálkodáshoz, a szoptatáshoz, a pelenkázáshoz és a pihenéshez.
  • Patent Egyesület – Budapest:
    1.982.630 forint pénzügyi támogatás „Ukrán menekült nők támogatása 2023-ban” című munkatervükre, a munkatársak fizetésére, pénzügyi biztonságuk erősítésére, a kiégés és a projekt-alapú finanszírozás okozta létbizonytalanság ellensúlyozására, Fontos számunkra, hogy az egyesület létfontosságú szolgáltatásait az elhúzódó háború mellett is stabilan és biztonsággal tudja nyújtani a hozzá forduló nőknek, lányoknak.

Hasonló bejegyzések