|

Legyen kraft és civil kurázsi – ezért úszunk, futunk, sétálunk, tekerünk

Tavaly ősz óta társainkkal csendesen azon dolgozunk, hogy hét új közösségi alapítvány jöjjön létre Magyarországon; a szervezőcsoportok most kiléptek a fényre, a Swimathonon bemutatkoznak, különös kihívásokat vállalnak és támogatást kérnek.

A Gyökerek és Szárnyak Alapítvány alulról jövő társadalmi kezdeményezéseket támogat, hogy Magyarország cselekvőbb, szolidárisabb és igazságosabb ország legyen. Szakmai és pénzügyi segítséget nyújtunk azoknak a társadalmi kezdeményezéseknek, amelyek helyben – kis- és nagyvárosokban – élhetőbbé, cselekvőbbé és szolidárisabbá változtatják saját közösségüket. Víziónk szerint e kezdeményezések hatása egyszer összeér, és mély társadalmi változást hoz.

Világszerte, és az elmúlt években Magyarországon is azt tapasztaltuk, hogy a közösségi alapítványok életre hívása és támogatása pont ezt a célt szolgálja: azokban a városokban és budapesti kerületekben, ahol közösségi alapítvány működik, erősödik az egyéni- és a közösségi kezdeményező kedv, a társadalmi bizalom és a szolidaritás. Ráadásul ezek a szervezetek helyi ügyeket karolnak fel helyi forrásokból, és tartósan, intézményként működve válnak a kraft és a civil kurázsi egyik letéteményesévé.

Tavaly ősz óta társainkkal csendesen azon dolgozunk, hogy hét új közösségi alapítvány jöjjön létre Magyarországon; a szervezőcsoportok most kiléptek a fényre, a Swimathonon bemutatkoznak, különös kihívásokat vállalnak és támogatást kérnek.

JÓbuda Közösségi Alapítvány (Budapest, III. kerület)

„Harminc éve találkoztam a közösségfejlesztés gondolatával és gyakorlatával, majd a Közösségfejlesztők Egyesületében az első közös munkák eredményét látva azóta csak a közösségekben látom azt az erőt, amivel élhetőbb természeti, társadalmi és gazdasági környezetet teremthetnek a települések, településrészek az ott lakóknak. Egy közösségi alapítvány azzal, hogy a helyi ügyek támogatására és a problémák megoldására legalább részben helyi erőforrásokat talál, nagyban hozzájárul a helyi jól-lét eléréséhez.” – írja a szervezőcsoport egyik tagja. „Számomra azért fontos a JÓbuda, mert nagyon fontosnak tartom, hogy a helyi civilek és az alulról jövő kezdeményezések útjába ne álljon anyagi erőforrások hiánya, s Óbuda közössége tovább gazdagodjon.” – teszi hozzá másikuk.

A jÓbudai szerezőcsoport tagjai többek között Balaton-körbekerülést, 20 kilométer túrázást, túrakenu-edzést a Rómain, 20 kilométeres szemétszedő túrát vállaltak a helyi – és nem helyi – polgárok támogatásáért.

Részletek itt.

Kétker Közösségi Alapítvány (Budapest, II. kerület)

„Kérjük, támogasd a Kétker Közösségi Alapítványt! Ha te is úgy gondolod, hogy a sok tekintetben – és talán legkevésbé a COVID miatt – darabjaira hullott emberi közösségeinket alulról, elemeiből összerakni fontos feladatunk, ha te is úgy gondolod, hogy érdemes energiát tenni a post-COVID újjászületésbe, ha ünnepelnéd a social distancing alatt megtapasztalt emberi jóságot és segítőkészséget, ha megtapasztaltad te is, hogy paradox módon közelebb kerültél olyan emberekhez, akiknek a járvány előtt éppen csak köszöntél, vagy még azt sem, akkor támogasd, kérjük, a Kétker Közösségi Alapítványt!” – írja a szervezőcsoport egyik tagja bemutatkozásában.

„Hiszek a helyi közösségek értékteremtő erejében, és szeretném, ha minél többen lennénk, akik tenni kívánnak egymásért, a helyi ügyekért. Mindannyiunk élete könnyebb, élhetőbb, és gazdagabb lesz ez által. A Kétker KA ebben segít: a helyi közösség erejét mozgósítja a helyi közösség érdekében. De csak a mi aktív részvételünkkel tud eredményt elérni. Szeretnék egy olyan világban élni, ahol számíthatunk egymásra, ahol a saját ügyeiket képviselő, támogató és megvalósító közösségekben élhetünk.” – véli társa.

A szervezőcsoport tagjai közül van, aki 40 kilométer rollerezést, van aki 50 kilométer utcatisztítást, van, aki 50 kilométeres, gazolással és növényültetéssel egybekötött sétát vállalt a születő alapítványért. Ezen túl rajthoz állt Kálmán, a csiga.

Részletek itt.

Egri Közösségi Alapítvány

„Hiszek a közösségek erejében, és abban, hogy Egerben is van helye egy közösségi alapítványnak, ami már csak egy lépésre van a hivatalos megalakulástól. Célunk, hogy olyan helyi kezdeményezéseket támogassunk, melyek aktivizálják a közösségeket, erősítik a helyi identitást.” – írja a szervezőcsoport egyik tagja. „Célunk egy jobb, szebb, okosabb és fenntarthatóbb Eger, egy olyan város, ahol mindenkinek jó élni. Nagyon fontos számunkra, hogy az emberek ezt erős, öntudatos helyi közösségekben tegyék, összefogva, egymást segítve.” – teszi hozzá társa.

A szervezőcsoport tagjai barátaikkal együtt azt vállalták, hogy egy hónap alatt összesen 1552 kilométert túráznak.

Részletek itt.

Loco-Motiv Közösségi Alapítvány (Nagykanizsa)

„Társaimmal lassan egy éve dolgozunk azon, hogy Ti is részesei lehessetek az általunk megálmodott terveknek, megismerjétek a céljainkat, ötleteinket és szeretnénk végre közös élményeken osztozni. Vállalásunk szerint egy hónapon keresztül Nagykanizsa több pontján is felbukkanunk majd, hogy megküzdjünk egymással egy maratoni tollaslabda-kihívásban. A labdánk minden megtett méteréért szeretnénk 20 Ft támogatást kapni Tőletek, így a tervezett 50 000 méterért a célunk 1 000 000 Ft adomány összegyűjtése. A szünetekben pedig beszélgessünk, kérdezz tőlünk bátran! Nagykanizsa, jövünk!” – írják a szervezőcsoport tagjai, és nem viccelnek, hanem tollasoznak (is).

Részletek itt.

Helló Zugló! Közösségi Alapítvány (Budapest, XIV. kerület)

„Egy álmomat váltom épp valóra. Létrehoz(t)unk egy közösségi alapítványt. Mert hiszek, hiszünk abban, hogy a közösség ereje képes valódi változást előidézni. Kétszer is voltam már swimathonista, a Gyökerek és Szárnyak csapatát erősítettem korábban is, azért úsztam, hogy ezek a helyben születő közösségek támogatást, mentorálást kaphassanak. És ma már tudom, hogy megérte. Mert mi, a Helló Zugló! Közösségi Alapítvány vagyunk az egyik csapat, aki most a segítségükkel építheti álmát egy olyan kerületről, ahol a közösség együtt írja saját történetét.” – írja a szervezőcsoport tagja, aki futást és személyre szóló haikuk írását vállalta támogatóinak.

Részletek itt.

Helyi Szálak Közösségi Alapítvány (Nyíregyháza)

„Egy éve kezdtük meg munkánkat Nyíregyházán. Tíz helyi, aktív ügygazda tömörült közösséggé, hogy a város lakosságával és lakosságáért tegyen. Célunk a helyi erőforrások mozgósítása, helyi kezdeményezések támogatására, a helyi közösségek érdekében. Mi most arra vállalkozunk, hogy az idei Swimathon keretében Cápák legyünk! Ez azt jelenti, hogy egy helyi triatlon keretében 50 000 métert fogunk úszni, biciklizni és …a futás helyett a sétát választottuk ☺ A kihívás teljesítésével célunk, hogy 500 000 Ft-ot gyűjtsünk az alakuló Helyi Szálak számára.” – írták a szervezőcsoport tagjai.

Részletek itt.

Hasonló bejegyzések