Sokrétűen támogat vészhelyzetben a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány

Azonnali segítséget nyújt a leginkább rászorulóknak, keresi, kiket nem fog fel a szociális védőháló, rugalmasságával erősíti a támogatott helyi civil szervezeteket – többek között ezt teszi a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA) a krízishelyzetben. Barna Erával, a szervezet igazgatójával beszélgettünk.

A tettvágy, Ferencváros szeretete és ismerete, és jól működő kapcsolatai azonnal cselekvésre késztették a koronavírus okozta vészhelyzetben a Ferencvárosi Közösségi Alapítványt.

A szervezet a vészhelyzet kihirdetése után néhány nappal 1 millió forint azonnali krízis-támogatást nyújtott a Horizont Szociális Alapítványnak, amely egyébként is a kerület rászorulóit támogatja. Most a pénz általuk hasznosul leginkább: fertőtlenítő szereket, mosószert, tisztálkodási szereket, vitaminokat, immunerősítőket és gyümölcsöket visznek rendszeresen kerületi idősek és rászorulók részére – mondja Barna Era, az alapítvány igazgatója.

Az FKA folyamatos kapcsolatban áll a kerület önkormányzatával, ahol a krízisközpont végzi többek között a felajánlások és az önkéntesek koordinációját; az alapítvány arra kíváncsi, hogy a nyilvánvalóan nehéz helyzetben lévő rétegek mellett melyek azok a csoportok, amelyek a mostani, rendkívüli helyzetben szorulnak segítségre. Számukra indít gyűjtést az FKA krízisalapja, amely a közösségi alapítvánnyal kapcsolatban álló helyi cégektől remél támogatást.

Az FKA stábja. Balról az első Barna Era. (Fotó: Pivarnyik Balázs)

Barna Era elmondta: az alapítvány futó programjait is igyekeznek a helyzethez igazítani. Tovább működtetik a Rádió9 közösségi netrádiót, természetesen koronavírus-tematikával, a kerültben élő külföldiek integrációját célzó programjukat pedig az ő tájékoztatásuk érdekében alakították át.

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány megkérdezi összes, futó támogatási szerződéssel rendelkező partneré arról, hogy élik meg a válsághelyzetet, és látnak-e olyan problémát, amelynek a megoldására szívesebben költenék az alapítványtól kapott támogatást, mint amire eredetileg kapták.

A Pécsi Közösségi Alapítvány által beindított segítség-láncolatról itt írtunk.

Maszkokra gyűjt és civil szervezetek megmentésére készül a Marosszéki Közösségi Alapítvány. Gál Sándorral, az alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

Arról, hogy a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány miként ad pénzt és perspektívát a helyi közösségnek a vészhelyzetben, itt olvashat.

Mit tesznek a magyar közösségi alapítványok a krízis idején?

Panelbeszélgetést tartottunk a virtuális térben 2020. április 17-én a Pécsi, a Ferencvárosi, a Székelyudvarhelyi és a Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetőivel. A 2 magyarországi, és 2 romániai magyar szervezet megismerésén keresztül a közösségi alapítványok koncepciójához és jelentőségéhez kerülhetünk közelebb, illetve arról is szó lesz, ők milyen konkrét akciókkal tudnak helyben aktivizálni és segíteni egy ilyen időszakban.

Ha Önt is érdekli, hogy működnek a válság idején azonnal reagáló, a helyi közösségeket és igényeiket jól ismerő, a cselekvő és szolidáris embereket megmozgató, perspektívában gondolkodó közösségi alapítványok, és nem tudott részt venni a beszélgetésen, keressen minket: gysza@gy-sz.hu.

Hasonló bejegyzések