Segítség-láncolatot indított be a Pécsi Közösségi Alapítvány

Az egészségügyben dolgozókat támogató programot indított a Pécsi Közösségi Alapítvány (PKA), amely „mellékesen” megment néhány állást és piacot ad helyi termelőknek. Gondolnak az egyedül élő idősekre, és arra számítanak, a járvány elmúltával a helyi közösségek szerepe felértékelődik.

Az egészségügyben dolgozóknak főz – kezdetben 50 adag – ételt a Reggeli nevű hely a Pécsi Közösségi Alapítvány kezdeményezésére. A szervezet koronavírus-válságra adott válasza igen komplex: az alapanyagok helyi termelőktől származnak, az étterem pedig néhány alkalmazottjának munkát tud biztosítani, így a segítség „járulékos hatásai” is jelentősek. Az ötlet Felcser Dávidtól, a Reggeli egyik tulajdonosától, az alapítvány kurátorától származik – meséli Parag Csilla, az alapítvány igazgatója. A kezdeményezés fenntartható: az alapítvány saját költségvetéséből 1 millió forinttal finanszírozza, és erre szánják a Gyökerek és Szárnyak Alapítványtól kapott, szintén 1 millió forintos rendkívüli támogatást is. 

Ezen túl az alapítvány a Pécs Bike Maffiával együttműködve „Kaja Kommandó” néven krízistámogató programot indít egyedül élő idős emberek megsegítésére. Az eddig beérkezett pénzügyi támogatásoknak köszönhetően kezdetben 15 háztartás számára 1 hónapra elegendő, tartós élelmiszer-csomagot biztosítanak, amelyeket a Maffia bicajosai visznek el juttattnak el a rászorulóknak. A program a közösségi alapítvány és a Pécs Bike Maffia 100-100 ezer forintos támogatásával indult; a PKA online kampányt és gyűjtést indít további források érdekében – mondta Parag Csilla.

A Pécsi Közösségi Alapítvány néhány kurátora: Knyihár Éva, Szép Tamás, Parag Csilla, Tistyán László, Kleisz Teréz és Felcser Dávid

Az összetett akciók, együttműködések kitalálása és koordinálása mellett természetesen azon is sokat gondolkodnak, milyen lesz a világ és Pécs a járvány után. Erről beszélt Tistyán László szociológus, a Pécsi Közösségi Alapítvány alapítja a pécsma című lapnak; most a beszélgetésből idézünk:  

„A szociológus szerint az egyik legfőbb tanulsága a koronavírus okozta globális sokknak az, hogy rendkívül törékeny a civilizációnk, a társadalmunk. Ha mást nem is, a biztonságérzetünket, ennek a feltételeit újra kell gondolnunk, és legalább minimálisan levonni a következtetéseket. Mint mondja, nem bízik benne, hogy az egészségügyre eztán többet fogunk költeni, vagy hogy például a fogyasztási, utazási kultúránk lényegesen megváltozik, de annyi azért talán mindenkiben megmarad majd, hogy a következő pillanatban akár vége is lehet „ennek az egésznek”. Persze folyamatos veszélyben és kockázatok közt élni egy társadalom számára nem járható út. Kellenek a biztos pontok. Ezek különösen a közösségek és a szolidaritás lehetnek.

– Fontos, hogy tudd, ha nagy a baj, akkor valakire számíthatsz. És nem biztos, hogy ez az állam. A szomszéd, a barátok, a közösségek sokkal közelebb vannak. Ha ezek a viszonyok eztán majd máshogy működnek, akkor máshogy állhatunk hozzá a kockázatokhoz is – vélekedik dr. Tistyán László.”

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány sem tétlenkedik; Barna Era igazgatóval arról beszélgettünk, mit tesznek a IX. kerületben.

Arról, hogy a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány miként ad pénzt és perspektívát a helyi közösségnek a vészhelyzetben, itt olvashat.

Maszkokra gyűjt és civil szervezetek megmentésére készül a Marosszéki Közösségi Alapítvány. Gál Sándorral, az alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

Mit tesznek a magyar közösségi alapítványok a krízis idején?

Panelbeszélgetést tartottunk a virtuális térben 2020. április 17-én a Pécsi, a Ferencvárosi, a Székelyudvarhelyi és a Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetőivel. A 2 magyarországi, és 2 romániai magyar szervezet megismerésén keresztül a közösségi alapítványok koncepciójához és jelentőségéhez kerülhetünk közelebb, illetve arról is szó lesz, ők milyen konkrét akciókkal tudnak helyben aktivizálni és segíteni egy ilyen időszakban.

Ha Önt is érdekli, hogy működnek a válság idején azonnal reagáló, a helyi közösségeket és igényeiket jól ismerő, a cselekvő és szolidáris embereket megmozgató, perspektívában gondolkodó közösségi alapítványok, és nem tudott részt venni a beszélgetésen, keressen minket: gysza@gy-sz.hu.

Hasonló bejegyzések