Maszkokra gyűjt és civil szervezetek megmentésére készül a Marosszéki Közösségi Alapítvány

Eddig 6200 orvosi maszkot osztott ki Maros megyében a Marosszéki Közösségi Alapítvány. Gál Sándor, az alapítvány vezetője úgy véli: a válság elmúltával a helyi civil kezdeményezések túlélésének biztosítása lesz a feladatuk.

A Marosszéki Közösségi Alapítvány kilenc éve alakult, évente öt nagy adománygyűjtő rendezvényt szervez – ezek bevételéből, és egyéb forrásokból mintegy 40-50 helyi civil projektet támogattak összesen mintegy 50 ezer euróval az elmúlt években.

A koronavírus-válság kezdetekor, nagyjából egy hónappal ezelőtt létrehozunk egy sürgősségi alapot, melyben orvosi védőfelszerelésekre gyűjtünk – úgy láttuk, ebből van leginkább hiány, illetve más szervezetek más fontos egészségügyi felszerelések, berendezések vásárlására indítottak adománygyűjtést. Eddig 6200 maszkot osztottunk ki orvosoknak Maros megyében – mondja Gál Sándor, az alapítvány vezetője.

Ezen túl elkezdtük feltérképezni azokat a szervezeteket, amelyek veszélyeztetett csoportokkal dolgoznak. Úgy láttuk, az idősek megsegítésével sokan kezdtek el foglalkozni, ezért más irányba fordultunk, és azt találtuk, hogy kevés figyelem jut a különböző függőségekben szenvedőkre (alkohol, drog), és a családon belüli erőszak áldozataira. Ezért a velük foglalkozó civil szervezetek támogatását tűztük ki célul, és a válság levonulása után is számukra szeretnénk forrást biztosítani – nyújtott bepillantást a közösségi alapítvány stratégiájába Gál Sándor.

Gál Sándor (balra) szól az adományozói körhöz

A válság kezdete előtt elkezdtünk gyűjteni egy állandó és szabadon felhasználható alapra, aminek a fontossága most nagyon felértékelődik. Látjuk, hogy ez nem lesz egyszerű: ez a fajta adományozás nagyon távol áll az emberek és a cégek mentalitásától itt, Kelet-Európában. Az elmaradó adománygyűjtő rendezvényeinket nehéz lesz pótolni; lehet, hogy más célcsoportoknak, vagy kevesebb szervezetnek gyűjtünk majd, és másként mérjük a sikereséget is – vázolja a dilemmákat az igazgató.

Nem vagyunk felkészülve a túlélésre. Minden helyi civil szervezet nagyon függ a különböző állami támogatásoktól, projekttámogatásoktól; a valódi tét a civil szervezetek többsége számára a túlélés – a kulturális szervezetek máris a megszűnés szélén állnak. Arra kell koncentrálnunk a következő 2-3 évben, hogy olyan mechanizmusokat találjunk ki, amelyek e szervezetek stabilitását, működését biztosítják – beszélt a közösségi alapítvány jövőképéről Gál Sándor.

Nem érzem azt, hogy az általunk megmozgatott pénzből széles körnek tudnánk segíteni – így át kell gondolnunk, melyek azok a kezdeményezések, amelyekre leginkább szüksége lesz ebben a helyzetben a helyi társadalomnak – mondta.

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány sem tétlenkedik; Barna Era igazgatóval arról beszélgettünk, mit tesznek a IX. kerületben.

Arról, hogy a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány miként ad pénzt és perspektívát a helyi közösségnek a vészhelyzetben, itt olvashat.

A Pécsi Közösségi Alapítvány által beindított segítség-láncolatról itt írtunk.

Mit tesznek a magyar közösségi alapítványok a krízis idején?

Panelbeszélgetést tartottunk a virtuális térben 2020. április 17-én a Pécsi, a Ferencvárosi, a Székelyudvarhelyi és a Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetőivel. A 2 magyarországi, és 2 romániai magyar szervezet megismerésén keresztül a közösségi alapítványok koncepciójához és jelentőségéhez kerülhetünk közelebb, illetve arról is szó lesz, ők milyen konkrét akciókkal tudnak helyben aktivizálni és segíteni egy ilyen időszakban.

Ha Önt is érdekli, hogy működnek a válság idején azonnal reagáló, a helyi közösségeket és igényeiket jól ismerő, a cselekvő és szolidáris embereket megmozgató, perspektívában gondolkodó közösségi alapítványok, és nem tudott részt venni a beszélgetésen, keressen minket: gysza@gy-sz.hu.

Hasonló bejegyzések