Székelyudvarhely: pénzt és perspektívát ad a közösségi alapítvány

Elképesztő összegeket gyűjtenek a romániai közösségi alapítványok a kórházak megerősítésére. Közben Székelyudvarhelyen azon is gondolkodnak, milyen lesz a világ a koronavírus után, és miként lehet beindítani a civil életet. Csáki Rozival, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) igazgatójával beszélgettünk.

Az ország egészségügyi rendszerének megerősítése érdekében dolgoznak és mozdítják meg erőforrásaikat a romániai közösségi alapítványok; a vészhelyzetben leginkább erre van szükség – így döntöttek a szervezetek közösen, már március közepén.

 A kampány azóta folyik, támogatószervezetük, az ARC segítségével és a kormánnyal együttműködve – méghozzá elképesztő eredménnyel. A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány bő három hét alatt csaknem 16,5 millió forintot gyűjtött a helyi kórháznak magánszemélyektől és cégektől a szükséges egészségügyi eszközök és felszerelések beszerzésére – meséli Csáki Rozi.

A mostani adománygyűjtés azért is különleges, mert az alapítványok saját működési költségeikre nem tartanak vissza egyetlen fillért sem, így van olyan közösségi alapítvány, amely bár csaknem 100 000 eurót gyűjtött a kampányban, mégis alig 1 hónapnyi működésre elegendő költségvetéssel bír. A helyzet nehéz, de felemelő: a szolidaritás példátlan megnyilvánulásaival találkozunk magánszemélyek és cégek részéről is – mondja Csáki Rozi.

Csáki Rozi

Székelyudvarhelyen az azonnali beavatkozáson túl sokat gondolkodnak azon, milyen lesz a világ, a város, a civil közösség a válság után, és miként lehetne formálni a folyamatokat. Miként rendeződnek át az értékek? Mely valódi szükségletek erősödnek meg? – ezek a legfontosabb kérdések.

Az SZKA online kérdőívvel méri fel a helyi civil szervezetek hogylétét – mit tesznek, milyen problémákkal szembesülnek, mire van szükségük? A válaszok nyomán arra készülnek, hogy a vész elmúltával miként segíthetik a helyi civil élet újraindulását – nyújt bepillantást a közösségi alapítvány stratégiai szemléletébe Csáki Rozi.

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány sem tétlenkedik; Barna Era igazgatóval arról beszélgettünk, mit tesznek a IX. kerületben.

A Pécsi Közösségi Alapítvány által beindított segítség-láncolatról itt írtunk.

Maszkokra gyűjt és civil szervezetek megmentésére készül a Marosszéki Közösségi Alapítvány. Gál Sándorral, az alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

Mit tesznek a magyar közösségi alapítványok a krízis idején?

Panelbeszélgetést tartottunk a virtuális térben 2020. április 17-éna Pécsi, a Ferencvárosi, a Székelyudvarhelyi és a Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetőivel. A 2 magyarországi, és 2 romániai magyar szervezet megismerésén keresztül a közösségi alapítványok koncepciójához és jelentőségéhez kerülhetünk közelebb, illetve arról is szó lesz, ők milyen konkrét akciókkal tudnak helyben aktivizálni és segíteni egy ilyen időszakban.

Ha Önt is érdekli, hogy működnek a válság idején azonnal reagáló, a helyi közösségeket és igényeiket jól ismerő, a cselekvő és szolidáris embereket megmozgató, perspektívában gondolkodó közösségi alapítványok, és nem tudott részt venni a beszélgetésen, keressen minket: gysza@gy-sz.hu.

Hasonló bejegyzések