Eleven Gyál: szeretnénk a döntéshozókra hatni

Az Eleven Gyál közösségi ügyekért dolgozik: szeretnének igazságosabb, átláthatóbb világban élni – nemcsak általában, de a saját városukban is. Bár nem alaptevékenységük, a vírus első hullámánál élelmiszert és maszkot osztottak, mert megtalálta őket a szükség és a bizalom. Komoly helyi perspektívákról, regionális együttműködésről és az Elios-ügyről beszélgettünk Szabó Lászlónéval, a csoport tagjával. Az – egyelőre – informális szervezet tevékenységét a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány Előre a Jövőbe! Alapja is támogatta.

Hogyan kezdtetek el segélyosztással foglalkozni?

Az Eleven Gyál nem arra rendezkedett be, nem azért alakult, hogy szolgáltatást nyújtson. Alapvetően közösségi ügyekért dolgozunk: szeretnénk igazságosabb, élhetőbb, átláthatóbb világban élni, amiért a saját környezetünkben is küzdeni kell. Példát kívánunk mutatni a helyi lakosoknak arra, hogy lehet lépéseket tenni azért, hogy a döntéshozók figyelembe vegyék az igényeinket. Az egyre romló közszolgáltatások befolyásolják a mindennapjainkat. Azt látjuk, hogy látványberuházások zajlanak, de a valós problémákra kevés válasz születik. Járhatatlanok a járdáink, egyre több gond van az ivóvíz minőségével, közvilágítási hiányosságok vannak (bár ez talán megoldódni látszik). Ezekre szeretnénk felhívni az önkormányzat figyelmét.

Amikor jött ez a borzasztó járványhelyzet tavasszal, akkor számunkra is váratlanul sokan megkerestek minket és adtak egy mázsa krumplit, hagymát, 500 kg lisztet és mindenféle élelmiszert. A közösségünk ismert volt a rendszeres piaci jelenlétünk miatt. Évek óta ott vagyunk, hogy beszélgessünk emberekkel, aláírást gyűjtsünk közügyekben, és így tovább. Mondtuk ugyan, hogy nem ez a profilunk, de az adományokat nem akartuk visszautasítani, és beleálltunk ebbe a tevékenységbe. Ekkor kaptuk a lehetőséget a Gyökerek és Szárnyak Alapítványtól, amire szintén nem lehetett nemet mondani. Tudtuk, hogyan élnek emberek a környezetünkben.

Amit a szükség kívánt: élelem, tisztítószer, arcvédő pajzs

Az Üllő Te Vagy egyesület támogatásával pályázó Eleven Gyál civil csoport 350 ezer forint támogatást kapott a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány Előre a Jövőbe! alapjából. A csoport az összeg nagyobb részéből tartós élelmiszereket és a fertőzés megelőzését segítő higiéniai készítményeket vásárolt és osztott szét 22 nagyon szegény sorsú család között – a segítség így összesen 124 rászorulót ért el. Ezen túl 100 000 forintért 300 félkész nyomtatott arcvédő pajzsot vásároltak, melyeket önkénteseik komoly munkával készre szereltek és a térség szociális intézményeinek adták.

A második hullámban mit csináltok?

Most az „Új Nap – Új Remények” közösségi adománygyűjtő eseményből származó pénzből osztottunk szét laptopokat rászoruló családoknak, akik nem fértek hozzá az online oktatáshoz. Ez megint csak megerősíti bennünk azt a borzalmas érzést, hogy mennyi rászoruló ember van. Amihez megint csak társul az az érzés, hogy az emberek mennyire nem látják, hogy lehetne ez másként is.

Formális szervezet alakításán gondolkodtok-e?

Most a legnagyobb megoldandó feladatunk, hogy szervezettebb formában működjünk tovább. Folyamatban van egy támogató egyesület létrehozása de a helyi mozgalmi közösség megmarad.

Pajzsosztás Gyálon

Melyek a legfontosabb ügyek, amelyekkel foglalkozni kívántok?

Ha elmúlik a pandémiás helyzet, megint a fontos helyi ügyekre koncentrálunk.

Foglalkozunk vízügyekkel: nagy problémát jelent, hogy a városban folyamatosan ivóvíz-minőségi gondok vannak és sűrűn előfordulnak csőtörések. Alakult egy csoportunk, amely már felvette a kapcsolatot a regionális szolgáltatóval, szakemberekkel és szakszervezeti szereplőkkel, hogy egyáltalán eljussunk odáig, hogy kiderítsük, mi ennek az oka. Az ügyben további lépéseket tervezünk.

A pandémia alatt megnövekedett ismertségetek nagyobb súlyt ad a fellépéseteknek?

Persze. Minden apró kis lépés segít ahhoz, hogy ismertebbek legyünk, hogy jobban odafigyeljenek ránk, hogy a facebook-oldalunkon az emberek véleményt is mondjanak. Ahány emberhez eljutottunk a pandémia alatt, annyival többen kíváncsiak a munkánkra és figyelnek oda az általunk képviselt ügyekre.

Szabó Lászlóné

Tudnál példákat mondani arról, hogy informális csoportként milyen eredményeket értetek el?

Legnagyobb eredményünk a közvilágítás-előterjesztésünk elfogadtatása a képviselő-testülettel. Szeretnénk ha felszerelnék a hiányzó lámpatesteket és erre így esély nyílt. A közvilágításnak van egy átláthatósági és korrupciós szála is. Gyál Elios-település. A TASZ segítségével szeretnénk kiperelni az Európai Unió Bíróságától a vonatkozó OLAF jelentést.(részletek itt: https://hvg.hu/gazdasag/20201126_Az_Europai_Torvenyszeken_az_Eliosugy ).

Nem világítanak az Elios-lámpák? Félhomály van?

Sokkal rosszabbul világítanak. Az előző világítás szórt fényt adott, ez pedig „csőfényt” ad. A mellékutcákon, amelyeken általában csak minden második oszlopon van lámpa (ez az Elios előtt is így volt) és az halogén fénnyel lefelé világít, a két lámpa között nagyobb lett a sötét terület mint korábban. Felmértük, hány lámpa hiányzik, szeretnék, ha a polgármesteri hivatal is ezt tenné, és pótolná a hiányzó lámpákat. Ebben az ügyben 3 éves küzdelem után végre partnerként kezel az önkormányzat és folyik az egyeztetés.

Mindez nagyon sziszifuszi munka, amivel azt is célozzuk, hogy az ügyről állandóan kommunikáljunk, hogy odafigyeljenek az emberek, és nyilvánvaló legyen: nem engedjük el a témát.

Fontos megoldandó feladat még, hogy ne csak a városban, a térségben is gondolkodjunk. A szomszédos kisvárosban, Vecsésen jelentkeztek helyiek, akiknek tetszett az a civil munka, amit láttak tőlünk, és megalakították az Eleven Vecsést. Velük most közös ügyeken dolgozunk és közösen alakítjuk meg a támogató egyesületet is. Szeretnénk, ha a térségben több településen is alakulnának hasonló civil szervezetek, amelyek rávilágítanak a helyi problémákra. Fontos inspirálódni egymás munkáiból.

3,7 millió forintot osztott szét az Előre a Jövőbe! Alap

Támogatószervezetként a Gyökerek és Szárnak Alapítvány kötelességének érezte, hogy gyorsan reagáljon a koronavírus okozta gazdasági- és társadalmi válsághelyzetre. Támogatóink nagyvonalúságának köszönhetően létrehoztuk az Előre a Jövőbe! Alapot, amelyből olyan civil szervezeteket támogattunk tavasszal, amelyek a járvány okozta emberi szenvedések és társadalmi-gazdasági veszteségek enyhítésén dolgoztak helyi szinten. Az alap egyik támogatottja volt az Üllő Te Vagy Egyesülettel pályázó Eleven Gyál csapata is.

(Bardócz Iván)

Hasonló bejegyzések